Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι επικίνδυνα;
ΥΓΕΙΑ

Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι επικίνδυνα;

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, υπάρχει έρευνα που ενισχύει το επιχείρημα ότι ο σωματότυπος παίζει ρόλο, όσο μεγαλύτερη περιφέρεια γύρω από την κοιλιά τόσο χειρότερο. Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη έδειξε, ότι η αύξηση της περιφέρειας της μέσης είναι ένα ισχυρότερο προγνωστικό σοβαρής καρδιακής νόσου, σε σχέση με το σωματικό βάρος […]

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, υπάρχει έρευνα που ενισχύει το επιχείρημα ότι ο σωματότυπος παίζει ρόλο, όσο μεγαλύτερη περιφέρεια γύρω από την κοιλιά τόσο χειρότερο.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη έδειξε, ότι η αύξηση της περιφέρειας της μέσης είναι ένα ισχυρότερο προγνωστικό σοβαρής καρδιακής νόσου, σε σχέση με το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος).

Οι καλύτερες τροφές για προβιοτικά

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν την περίμετρο της μέσης, το συνολικό σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ σε 200 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου-1, ή τύπου-2. Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους καρδιακής νόσου, αλλά οι συμμετέχοντες δεν είχαν καθόλου συμπτώματα προβλημάτων στην καρδιά, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων στην μελέτη, χρησιμοποιώντας ηχοκαρδιογραφία, ένα είδος υπερήχων. Διαπίστωσαν ότι η λειτουργία της αριστερής κοιλίας των συμμετεχόντων χειροτέρευε σταδιακά καθώς αυξανόταν η περιφέρεια της μέσης τους.

Μήπως σε παχαίνουν τα κακά συναισθήματα;

Αυτό το φαινόμενο σταθεροποιήθηκε στα 114 εκατοστά περιφέρειας μέσης. Δηλαδή από αυτό νούμερο και πάνω, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τα ίδια προβλήματα στην λειτουργία της καρδιάς τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η σχέση μεταξύ της περιμέτρου μέσης και της μειωμένης καρδιακής λειτουργίας είναι ανεξάρτητη από το συνολικό σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο τους Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις