Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Και στο βάθος, εκλογές…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και στο βάθος, εκλογές…

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος Τους τρόπους που θα αντιμετωπίσουν την «σκανδαλολογία», στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, με προφανή σκοπό την αλλαγή της ατζέντας και τον αποπροσανατολισμό, αναζητούν στη ΝΔ. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η υπόθεση Novartis τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και κατά τον χρόνο που δημοσιοποιήθηκε, αποτελούν έναν επικοινωνιακό «χειρισμό» […]

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Τους τρόπους που θα αντιμετωπίσουν την «σκανδαλολογία», στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, με προφανή σκοπό την αλλαγή της ατζέντας και τον αποπροσανατολισμό, αναζητούν στη ΝΔ. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η υπόθεση Novartis τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και κατά τον χρόνο που δημοσιοποιήθηκε, αποτελούν έναν επικοινωνιακό «χειρισμό» της κυβέρνησης για την δημιουργία αποκλειστικά και μόνο εντυπώσεων.

Όπως επισημαίνουν στην «Alphafreepress» στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν και στις συσκέψεις που έγιναν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η θεσμική εκτροπή στην συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει τα θεμέλια του ίδιου του πολιτεύματός μας. Για πρώτη φορά κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί για μια υπόθεση που ακόμη διερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά, πριν ακόμη να έχει βγει έστω ένα πόρισμα μιας επιτροπής, δύο κορυφαίοι υπουργοί ενημερώνουν τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά σε δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως «μέγα σκάνδαλο» και ως «μεγαλειώδη υπόθεση». Επιπλέον, για πρώτη φορά σε μια τέτοια υπόθεση εξετάζονται προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους όμως «γνωρίζουν» κατά δήλωσή τους υπουργοί της κυβέρνησης. Τα στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και της διαδικασίας διαβίβασης μιας δικογραφίας στη Βουλή και για ωμή παρέμβαση, για μια ακόμη φορά, της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη.

Η ΝΔ επέλεξε να τηρήσει απόλυτα επιθετική στάση απέναντι σε αυτές τις κυβερνητικές πρακτικές. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται «κουκουλοφόροι» ως μάρτυρες και στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ, που τα ονόματά τους αναφέρονται στην δικογραφία. Όλοι οι πρώην υπουργοί της ΝΔ, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησαν σε κατάθεση μηνύσεων κατά των «ενορχηστρωτών» της υπόθεσης. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει και την βούληση από την πλευρά της ΝΔ να ερευνηθεί η υπόθεση και να αποκαλυφθεί τόσο το «στημένο» της υπόθεσης, όσο και τα πολιτικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτήν.

 

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος θα αποφασιστεί και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες και να καταθέσουν για να αποδείξουν με στοιχεία τα όσα γλαφυρά περιγράφονται στις σελίδες της δικογραφίας. Επιπλέον, τα στελέχη της ΝΔ που τα ονόματά τους αναφέρονται στην δικογραφία θα μηνύσουν οποιονδήποτε επιθυμούν είτε τώρα που η υπόθεση ερευνάται, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πάντως στην Πειραιώς κάνουν και μια πρώτη πολιτική ανάγνωση των κινήσεων Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο και σε βάθος λίγων μηνών από τώρα. Εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την προκήρυξη εκλογών, συντηρώντας δύο θέματα στην επικαιρότητα, την σκανδαλολογία και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Με δεδομένο ότι η επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων δείχνει να απομακρύνεται, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης θα είναι το δίπολο «καθαροί-βρώμικοι», δηλαδή ότι τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που οδηγεί την χώρα στις αγορές και στην έξοδο από το μνημόνιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμούν στη ΝΔ είναι και η πιθανή διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, στην οποία εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος. Στην ΝΔ μεταφράζουν και αυτήν την τη υπόθεση ως ένα ηχηρό μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρο. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι προθέσεις της κυβέρνησης θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες εβδομάδες, γι’ αυτό και στη ΝΔ προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις