Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Bόμβα” Τόμσεν για την Ελλάδα – Στον αέρα η διαπραγμάτευση
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Bόμβα” Τόμσεν για την Ελλάδα – Στον αέρα η διαπραγμάτευση

Νέα… ρουκέτα έρχεται να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από την Αθήνα, την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη. Τα νέα δεν είναι καλά για τη χώρα μας καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εικάζεται ότι έχει χαράξει τη στρατηγική του […]

tomsen
Νέα… ρουκέτα έρχεται να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από την Αθήνα, την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη.
Τα νέα δεν είναι καλά για τη χώρα μας καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εικάζεται ότι έχει χαράξει τη στρατηγική του και έχει αποφασίσει να επιμείνει στη σκληρή στάση του. Την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εκπέμπει σημάδια αισιοδοξίας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τι ζητά το ΔΝΤ

Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε νέο θρίλερ που ενδεχομένως μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες με άγνωστες συνέπειες για την πολύπαθη ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανησυχητικές πληροφορίες το ΔΝΤ, υπό την καθοδήγηση του γνωστού μας  Πόουλ Τόμσεν, ετοιμάζει δύο εκθέσεις- φωτιά. Η μία αναφέρεται με βάση το άρθρο 4 στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η άλλη είναι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ζητά κούρεμα του χρέους σε ποσοστό τουλάχιστον 75%.
Το αίτημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα τη Γερμανία και τον σκληρό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρνείται καν να προφέρει τη λέξη κούρεμα, πόσο μάλλον να συζητήσει κάτι τέτοιο.
Στην έκθεση, όμως, θα αναφέρεται και η ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων από την ελληνική πλευρά.
Οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

– Μείωση του δημόσιου τομέα.

– Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

– Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή μείωση των συντάξεων.

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία δημοσιοποίησης των δύο εκθέσεων, ενώ η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την 11η Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Εξέλιξη που αποδίδεται στην εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις