Οι τζιχαντιστές έχουν κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία και μάλιστα έναν από τους πιο σκληρούς, τους πιο αιματηρούς που στόχος πάντα είναι οι αθώοι, προκειμένου ο πόνος και η ευθύνη που θα νιώσουν οι εχθροί του ISIS, να είναι όσο πιο έντονος γίνεται. Το μεγάλο και έγκυρο σάιτ της Αμερικής, το Slate, γράφει πως η επίθεση […]
Οι τζιχαντιστές έχουν κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία και μάλιστα έναν από τους πιο σκληρούς, τους πιο αιματηρούς που στόχος πάντα είναι οι αθώοι, προκειμένου ο πόνος και η ευθύνη που θα νιώσουν οι εχθροί του ISIS, να είναι όσο πιο έντονος γίνεται.
Το μεγάλο και έγκυρο σάιτ της Αμερικής, το Slate, γράφει πως η επίθεση στο κλάμπ που κόστισε τη ζωή σε 39 νέους ανθρώπους, ήταν ένα ακόμα μήνυμα των τζιχαντιστών, πως σκοπεύει να αποτελειώσει την Τουρκία με κάθε τρόπο.
«Η τρομοκρατική οργάνωση του ισλαμικού κράτους ανέλαβε την ευθύνη, την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, για την αιματηρή επίθεση στη Ρέινα που προκάλεσε τον θάνατο σε 39 άτομα, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Η Τουρκία είναι πλέον μια από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα από την τρομοκρατία, είτε τα χτυπήματα προέρχονται από το ισλαμικό κράτος, είτε από τους Αετούς της ελευθερίας (TAK), ένα κουρδικό γκρουπούσκουλο που πρόσκειται στο ΡΚΚ. Συνολικά, 22 επιθέσεις έγιναν σε τουρκικό έδαφος το 2016, προκαλώντας τον θάνατο σε 360 άτομα.»
Το ISIS, που βλέπει πως χάνει δυνάμεις κι εδάφη στο Ιράκ και στη Συρία, προσπάθησε να βρει έναν άλλο, «υπόγειο» τρόπο, ώστε να ανοίξει καινούριο μέτωπο. Κι αυτή η στρατηγική δεν είναι άλλη, από την αρχή ενός πολέμου με την Τουρκία: «Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σε 41 άτομα δεν ήταν σίγουρα αποτέλεσμα της «συμφιλίωσης» της Τουρκίας με το Ισραήλ, η οποία είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη μέρα».
«Με την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το ισλαμικό κράτος δεν χτύπησε ούτε για το κουρδικό ούτε εναντίον των τουριστών. Χτύπησε την καρδιά της τουρκικής παρουσίας στον κόσμο. Η επίθεση ήταν καλά μελετημένη και είχε υλοποιηθεί από μια ομάδα 7 ανδρών. Ορισμένοι από αυτούς κατάγονταν από την κεντρική Ασία, σύμφωνα με τον ειδικό στα στρατιωτικά θέματα Metin Gurcan και τρεις σκοτώθηκαν, 1 συνελήφθη και 3 άλλοι αναζητούνται ακόμη”.
“Το καλοκαίρι του 2014 και κυρίως το καλοκαίρι του 2015, με το άνοιγμα της βάσης του Ιντσιρλίκ στα F-16 των Αμερικανών, οι τουρκικές αρχές έκαναν τελικά τη μεγάλη στροφή και μπήκαν στην συμμαχία των κρατών που μάχονται το ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στη Συρία. Χωρίς να το διαφημίσουν ιδιαίτερα, οι Τούρκοι μπήκαν στη μάχη με αεροπορικά χτυπήματα κατά του ισλαμικού κράτους, με συλλήψεις, με ανταλλαγές πληροφοριών, με έλεγχο των ξένων τζιχαντιστών, δίνοντας ωστόσο, πάντα, προτεραιότητα στο άλλο μέτωπο, εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ.»
Το δημοσίευμα καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι τζιχαντιστές «τα ρίχνουν» στην Τουρκία για τις εδαφικές αλλά και τις ανθρώπινες απώλειες.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό εξπέρ Michael S. Smith και τα όσα είχε πει στο περιοδικό Dabiq το ISIS ήθελε πώς και πώς να εξάγει το τζιχάντ στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας τον πρόεδρο της Άγκυρας και τη συμπεριφορά του για να το πετύχει.
«Με έναν ύπουλο και λιγότερο επικοινωνιακό τρόπο, το ισλαμικό κράτος εξαπολύει συχνά πυραύλους Katyusha στα τουρκικά χωριά και έχει ήδη σκοτώσει 21 άτομα. Αυτό γεννάει τον εφιάλτη να γίνει η Τουρκία ένα είδος Ισραήλ, όπου εξαπολύονται συνεχώς ρουκέτες από την Γάζα και το Νότιο Λίβανο».
«Για να κάνει ακόμη σαφέστερη τη νέα στρατηγική του, το ισλαμικό κράτος εξαπέλυσε τον περασμένο Απρίλιο έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής από τα εδάφη του στη Συρία και διέλυσε δύο τουρκικά T-155. Στη συνέχεια, την 1η Μαΐου τοποθέτησε ένα αυτοκίνητο ζωσμένο με εκρηκτικά στο αστυνομικό τμήμα του Gaziantep, σκοτώνοντας 2 αστυνομικούς και τραυματίζοντας 20 άτομα. Υπεύθυνος αυτής της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν ένα μέλος της τουρκικής «θυγατρικής» του ισλαμικού κράτους, και ο οποίος είχε κάνει ήδη δύο επιθέσεις, στο Suruç και στην Άγκυρα το 2015 με στόχο το αριστερό κίνημα των Κούρδων.», γράφει το Slate, τονίζοντας πως ήταν η πρώτη φορά στο Gaziantep που το ΙΚ οργάνωνε χτύπημα στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας.
«Η νέα στρατηγική του ισλαμικού κράτους εναντίον της Τουρκίας, επειδή δεν κάνει θεαματικά πολλά θύματα, δεν γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Δύσης. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δίνουν τον πραγματικό τόνο του τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, η οποία γίνεται σταδιακά το βασικό πέρασμα για χιλιάδες τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους»
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει έναν από τους χειρότερους εχθρούς. Όμως, επί τρία χρόνια «χάιδευε» και ανέπτυσσε τους τζιχαντιστές, αφού οι Κούρδοι ήταν κοινός εχθρός.
Τώρα της γύρισε μπούμερανγκ, και η Τουρκία έχει να πολεμήσει το ΙΚ όχι μόνο στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και μέσα στο ίδιο της το «χώμα», σύμφωνα με το άρθρο.