Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ανδρική “εμμηνόπαυση”: Όλα όσα πρέπει να ξέρει το “ισχυρό φύλο”
ΥΓΕΙΑ

Ανδρική “εμμηνόπαυση”: Όλα όσα πρέπει να ξέρει το “ισχυρό φύλο”

Αν είστε άντρας κοντά στην ηλικία των 45-50 ετών και νιώθετε να χάνετε τις δυνάμεις σας, σκεφτείτε πως μπορεί να περνάτε «κλιμακτήριο»! Κι όμως, η “εμμηνόπαυση“, χτυπά και τους άντρες, με τον όρο «ανδρόπαυση», να ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την πτώση των ανδρικών ορμονών και της τεστοστερόνης– γνωστής ως ορμόνης του […]

c48436bc188047cd6555ffb470475e4f_xl

Αν είστε άντρας κοντά στην ηλικία των 45-50 ετών και νιώθετε να χάνετε τις δυνάμεις σας, σκεφτείτε πως μπορεί να περνάτε «κλιμακτήριο»!

Κι όμως, η “εμμηνόπαυση“, χτυπά και τους άντρες, με τον όρο «ανδρόπαυση», να ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την πτώση των ανδρικών ορμονών και της τεστοστερόνης– γνωστής ως ορμόνης του σεξ- που ευθύνονται για την τριχόπτωση, την έλλειψη διάθεσης και πολλών ακόμη αλλαγών στο σώμα και την ψυχική κατάσταση.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου παρατηρείται εξάντληση των ορμονών, οι άντρες “βλέπουν” τα επίπεδα των ορμονών να μειώνονται, με πιο αργό ρυθμό και σταδιακά. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “ανδρόπαυση” για να περιγράψουν “παθήσεις” που χαρακτηρίζονται διαφορετικά και ως “σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης, ανεπάρκεια ανδρογόνων” στους ηλικιωμένους άνδρες και “όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού.

Σε γενικές γραμμές, οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους νέους, με ποσοστό μείωσης 1% το χρόνο από την ηλικία των 30 και μετά.

Πώς θα το καταλάβετε:

Η αιματολογική εξέταση είναι ο κατάλληλος τρόπος ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο τεστοστερόνης, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή. Στην περίπτωση όμως που προκληθεί κάτι από τα ακόλουθα, καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας:

Αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά

Οι μεταβολές αυτές περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, έλλειψη διάθεσης για σεξ, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις και στειρότητα, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και μείωση του μεγέθους των όρχεων.

Διαταραχές ύπνου

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευθύνονται για τις διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, ή αυξημένη υπνηλία.

 Αλλαγές στο σώμα

Οι πιο συχνές που προκαλούνται από την χαμηλή τεστοστερόνη είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η μείωση της μυϊκής μάζας και η μειωμένη οστική πυκνότητα. Η τριχόπτωση είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτή την περίπτωση, αλλά και η γυναικομαστία.

Κακή ψυχολογική κατάσταση

 Ίσως δείτε το ηθικό σας να “σπάει” και την αυτοπεποίθηση σας να εξαφανίζεται. Αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη, θυμός, πρόβλημα στη συγκέντρωση και τη μνήμη αλλά και καταθλιπτικά επεισόδια, είναι συχνά συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης.

Η ορμόνη του σεξ, μπορεί να μειωθεί και από άλλους παράγοντες όπως πιθανές παρενέργειες φαρμάκων, προβλήματα του θυρεοειδούς, κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σακχαρώδης διαβήτης κτλ.

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει την αιτία για τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες, ώστε να επιστρέψει η ορμόνη στα φυσιολογικά της επίπεδα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις