Με τη θηλιά στο λαιμό αισθάνεται η Τερέζα Μέι που δέχεται τη μία πίεση μετά την άλλη σχετικά με το πολυσυζητημένο Brexit που θα αλλάξει την ιστορία της Βρετανίας.
Η πρωθυπουργός βλέπει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ σαν αρχή μιας σχέσης που θα έχει στον πυρήνα της μια καλή εμπορική συμφωνία. Μιλώντας για πρώτη φορά στο νέο έτος, η Τερέζα Μέι αρνείται τη «διττή επιλογή» με την οποία λέγεται πως θα έρθει αντιμέτωπη η Βρετανία: μεταξύ της μείωσης της μετανάστευσης και της προνομιακής πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, το μήνυμα της Μέρκελ είναι σκληρό, κάθετο και ξεκάθαρο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit», τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας.
Κάνοντας σαφές η Μέρκελ πως η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει, το ζήτημα του Brexit γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο.
«Δεν μπορεί κανένας να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις επιλεκτικά. Αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για τις εναπομείνασες 27 χώρες μέλη της ΕΕ», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.
Οι δηλώσεις της Μέρκελ είναι απάντηση στα υπονοούμενα της Τερέζα Μέι το περασμένο Σαββατοκύριακο, που αφορούσαν στη δυνατότητα επιλογής της χώρας και την άρνηση της να δεχτεί τον όρο «σκληρό» Brexit.
«Δεν δέχομαι τους όρους σκληρό και ήπιο Brexit. Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε μια φιλόδοξη, σωστή και την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές και τη λειτουργία εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», είπε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι στη συνέντευξη της.
Η συντηρητική Μέρκελ, απάντησε τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να «καταστήσουμε σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο του σεβασμού των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών».
«Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς» της πρόσβασης στην ενιαία αγορά ΕΕ, επέμεινε η ίδια.
Επαναλαμβάνοντας την σημασία των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών και τον σεβασμό που πρέπει να δείξει η Βρετανία, η Μέρκελ υπογράμμισε και την αξία που έχει η καλή συνεργασία των δύο χωρών: «Η Βρετανία είναι, βέβαια, ένας σημαντικός εταίρος με τον οποίο θα ήθελε κανείς να έχει καλές σχέσεις ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ».
Οι «τέσσερις ελευθερίες» κατοχυρώθηκαν με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και αφορούν την ελευθερία της κίνησης των αγαθών, των κεφαλαίων, των προσώπων και την ελευθερία της παροχής υπηρεσιών σε όλα τα κράτη μέλη.