Κρήτη: Οι νεροποντές “ξέθαψαν” έναν αρχαιολογικό θησαυρό του 3ου αι. μ.Χ.! (photo)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Οι νεροποντές “ξέθαψαν” έναν αρχαιολογικό θησαυρό του 3ου αι. μ.Χ.! (photo)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία, έχουν κάποιες φορές σπουδαία αποτελέσματα! Ένας νεαρός αγρότης, καθώς οδηγούσε δυτικά της Ιεράπετρας στην Κρήτη και ενώ μόλις είχε σταματήσει η σφοδρή καταιγίδα, είδε κάτι παράξενο και πλησίασε. Οι νεροποντές, είχαν βγάλει στην επιφάνεια ένα μαρμάρινο γλυπτό μάλλον Ρωμαϊκής περιόδου, που απεικονίζει το κεφάλι νεαρής γυναίκας με ένα εντυπωσιακό […]

12.01.2017 | 12:37

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία, έχουν κάποιες φορές σπουδαία αποτελέσματα! Ένας νεαρός αγρότης, καθώς οδηγούσε δυτικά της Ιεράπετρας στην Κρήτη και ενώ μόλις είχε σταματήσει η σφοδρή καταιγίδα, είδε κάτι παράξενο και πλησίασε.

Οι νεροποντές, είχαν βγάλει στην επιφάνεια ένα μαρμάρινο γλυπτό μάλλον Ρωμαϊκής περιόδου, που απεικονίζει το κεφάλι νεαρής γυναίκας με ένα εντυπωσιακό χτένισμα, ενώ η κατάσταση του είναι άψογη.

Ο Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, αμέσως το παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τους αρχαιολόγους να μένουν άφωνοι από την κίνηση του 30χρονου αλλά και την λάμψη του γλυπτού που δεν είχε χαθεί αιώνες μετά.

«Σταμάτησα το αυτοκίνητο μου στην άκρη και κατέβηκα μέσα στο ρέμα, για να δω τι είναι εκείνο το παράξενο λευκό αντικείμενο που είχε ξεχώσει το νερό της βροχής. Όταν έφτασα κοντά και είδα ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο αρχαίο γλυπτό τα έχασα. Έμεινα άφωνος από την ομορφιά του και την τελειότητά του. Κατάφερα όμως να συνέλθω γρήγορα, να επιστρέψω στο αυτοκίνητό μου και να καλέσω αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να το παραδώσω. Μετά από λίγη ώρα ήρθε ο αρχαιοφύλακας, και το παρέλαβε, προκειμένου να αναλάβουν τα υπόλοιπα οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου.  Έκανα το χρέος μου. Το παρέδωσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συντηρηθεί και να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο 30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης.

Όλοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την πράξη του νεαρού αγρότη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας Γιάννη Ροβιθάκη, να συγκινεί με τα λόγια του:

«Ο εξαίρετος αυτός νέος είπε τόσο απλά, ότι έκανε το χρέος του, παραδίδοντας στην πόλη του, έναν από τους εκατοντάδες αρχαιολογικούς θησαυρούς της αρχαίας Ιεράπετρας που συνεχώς βγαίνουν στο φως. Χρέος δικό μου είναι, να εισηγηθώ στο Δήμο Ιεράπετρας να τιμηθεί κι εκείνος αλλά και ο Μανόλης Κορνηλάκης, ο οποίος βρήκε προ καιρού  στη Γρα Λυγιά και παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Μινωικούς πίθους και αμφορείς. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και δίνουν  σε όλους μας μαθήματα ευθύνης, συνέπειας και σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

 

 

Exit mobile version