Λίγο πριν ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ και άρχισε τις υποσχέσεις, κόντρα στις αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα, στο ζήτημα με τη Ρωσία και τις κυβερνοεπιθέσεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στους αξιωματούχους αλλά και σε ρωσικές εταιρείες- ογκόλιθους, «τουλάχιστον […]
Λίγο πριν ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ και άρχισε τις υποσχέσεις, κόντρα στις αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα, στο ζήτημα με τη Ρωσία και τις κυβερνοεπιθέσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στους αξιωματούχους αλλά και σε ρωσικές εταιρείες- ογκόλιθους, «τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο» θα παραμείνουν σε ισχύ.
Μιλώντας για μία ώρα με τον δημοσιογράφο, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τις κυρώσεις, αν η Ρωσία δείξει το καλό της πρόσωπο και συνεργαστεί με την Αμερική.
«Εάν η Ρωσία μας βοηθήσει πραγματικά, γιατί κάποιος να επιβάλλει κυρώσεις σε κάποιον που κάνει κάποια αληθινά σπουδαία πράγματα;»
Η δήλωση του συζητήθηκε πολύ και σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ, καθώς θεωρείται σαν «άδειασμα» του Μπαράκ Ομπάμα και της κυβερνητικής συμπεριφοράς του. Στην ουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, υπονοεί πως θα άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβρη, εάν η Μόσχα βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και στην πραγματοποίηση των αμερικανικών στόχων γενικότερα.
Για το άλλο «καυτό» ζήτημα που είναι η πολιτική της «ενιαίας Κίνας» και τη θέση του για την τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Τραμπ απάντησε πως «τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση.
Για την ακρίβεια, δήλωσε πως δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής αυτής, εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στους τομείς των συναλλαγματικών ισοτιμιών αλλά και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η κίνηση του μάλιστα να ανακοινώσει το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της προέδρου της Ταϊβάν για την τακτική που θέλει να ακολουθήσει, είχε τεντώσει κι άλλο το σκοινί στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Ουάσιγκτον έχει δημόσια υποστηρίξει την Κίνα στο θέμα ιδιοκτησίας της Ταϊβάν.
Τώρα πια, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με την Κίνα, αφήνοντας στην άκρη τις σκέψεις για επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της και προτιμώντας αρχικά τον διάλογο.
«Αντί η κινεζική κυβέρνηση να πει “υποτιμάμε το νόμισμά μας“, λέει “ω, το νόμισμά μας πέφτει“. Δεν πέφτει. Το κάνουν επίτηδες», είπε.
«Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις δικές τους πλέον διότι το νόμισμά μας είναι ισχυρό και αυτό μας σκοτώνει», συνέχισε ο Τραμπ.
Από την άλλη, το Reuters δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με το ΥΠΕΞ της Κίνας για να ζητήσει τον σχολιασμό της συνέντευξης Τραμπ και φαίνεται πως επιθυμεί να διατηρήσει μια σιωπηρή στάση.