Λίγο μετά τις απειλές που εξαπέλυσε η Τουρκία με παραλήπτη το υπουργείο Ναυτιλίας πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα άρχισε τις κωλοτούμπες.
Πετώντας στο τραπέζι το ζήτημα των γκρίζων ζωνών, η Άγκυρα ξεκαθάρισε με τον πιο ευθύ τρόπο πως δεν θα επιτρέψει να αγγίξουμε τα διαφιλονικούμενα νησιά, τα οποία το ελληνικό υπουργείο σκόπευε να μετατρέψει σε κατοικήσιμες περιοχές.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προσπαθεί να αλλάξει τα όσα είπε, διευκρινίζοντας το νόημα των δηλώσεων του περί εποικισμού και κατοίκησης, που ερμηνεύτηκε με «στρεβλό τρόπο».
Το σχέδιο δημιουργίας υποδομών δεν ισχύει και οι σκέψεις για κατοίκηση των νησιών ήταν μια λάθος ερμηνεία, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Σαντορινιός.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσων αρνήθηκε τον προγραμματικό σχεδιασμό που εξήγγειλε για το κεντρικό Αιγαίο και αναφέρθηκε σε ενέργειες τουριστικής αξιοποίησής τους, ώστε τα γύρω νησιά να ωφεληθούν.
Όλο το σχέδιο σύμφωνα με τον υφυπουργό, αφορούσε στα μεγάλα νησιά και στόχος είναι η άνοδος του τουρισμού, «εκμεταλλευόμενος» την εξωτική ομορφιά των νησιών και την ύπαρξη των σπάνιων ζώων που υπάρχουν στις περιοχές αυτές.
Η δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας:
«Σχετικά με το θέμα της από 9/01/17 απάντησής μου σε ερώτηση βουλευτή, παραπέμπω στις δηλώσεις μου στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και το σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη.
Διευκρινίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία ενημερώθηκα στο πλαίσιο ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον”.
Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους.
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του Υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».