Καμία ποινική ευθύνη για κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν προκύπτει από το πόρισμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής της Βουλής, για την διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα. Για τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής […]
Καμία ποινική ευθύνη για κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν προκύπτει από το πόρισμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής της Βουλής, για την διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.
Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα.
Για τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις:
Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ και Κήρυκας, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.
Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένες αναφορές στο λεγόμενο πόρισμα Καλούδη.
Ως εκ τούτου κανείς δεν παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή. Για τυχόν ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων την ευθύνη της διερεύνησης έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα που θα προκύψει.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Σπ.Λάππας ανέφερε μόνο ότι προκύπτουν «παραβατικές συμπεριφορές μη πολιτικών προσώπων», ενώ αναφέρθηκε στην «πλοκή τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ η οποία έχει αναδειχθεί ως τρίγωνο της διαπλοκής» και είπε ότι «ενόψει όσων διερευνήσαμε για δάνεια ΜΜΕ και κόμματα είναι μια ευκαιρία με τόλμη να κοιτάξουμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να πάρουμε αποφάσεις πώς θέλουμε να επαναρυθμίσουμε το πολιτικό σύστημα στη χώρα».
Ο κ. Λάππας ξεκαθάρισε ότι «η Βουλή αποφαίνεται και αποφασίζει προανακριτική μόνο για ευθύνες πολιτικών προσώπων, όμως αυτή τη στιγμή δεν προκύπτουν τέτοιες ευθύνες», ενώ σημείωσε ότι «τυχόν ποινικές ευθύνες είναι εξατομικευμένες – που θα διερευνηθούν αν είναι από την Δικαιοσύνη – εμείς περιγράφουμε περιστατικά που θα σταλούν στα αρμόδια δικαστικά όργανα και αυτοί αν θέλουν μπορούν να τα διερευνήσουν».
Μέχρι την προσεχή Πέμπτη τα κόμματα θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί της πρότασης της πλειοψηφίας και είτε θα συναινέσουν είτε θα υποβάλλουν δικά τους ξεχωριστά πορίσματα. Πάντως, όπως είπε ο κ. Λάππας, «θα δεχτούμε οτιδήποτε εξυπηρετεί μια απόφαση της Βουλής για την αποκάλυψη του προηγούμενου καθεστώτος» και «άρα το σημερινό κείμενο ενδεχομένως να έχει αλλαγές». ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα καταθέσουν ξεχωριστό πόρισμα, ενώ αναμένεται και η επίσημη θέση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η στοχοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα
Νωρίτερα, είχε προκύψει μεγάλο θέμα με διαρροή του πορίσματος στο οποίο φαινόταν να στοχοποιείται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας, με την αναφορά ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα (2014) στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντ.Μπαλωμενάκη, οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονταν σε μια από τις προγενέστερες εκδοχές πορίσματος της πλειοψηφίας, αλλά απαλείφθηκαν καθώς κρίθηκε ότι δεν τεκμηριώνονται.
Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Λάππας ξεκαθάρισε ότι στο τελικό πόρισμα που εισηγείται η πλειοψηφία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον κ. Στουρνάρα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που παραδόθηκε στα κόμματα αποτυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις μας