Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» σημείωσε πως ο “Ο δανεισμός των κρατών είναι μία πολύ επικερδής ιστορία, με την έννοια ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες ή οποιαδήποτε άλλα χρεόγραφα”.
Ενώ αναφέρθηκε σε παλαιότερη έκθεση της τράπεζας Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία τα 3 δισ. του πληθυσμού κατέχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου ενώ 33 εκατομμύρια άνθρωποι κατέχουν το 41%-42% αυτού. “Καθώς περνάει ο χρόνος αυτοί οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι είναι αναλογικά λιγότεροι από αυτούς που γίνονται φτωχότεροι, το άνοιγμα της ψαλίδας μεγαλώνει σε γενικές γραμμές” ,τόνισε ο κ. Μάρδας.
Περαιτέρω επεσήμανε “Από τον αριθμό των 33 εκατ. ατόμων τα 8 εκατ. δανείζουν στα κράτη. Τα κράτη προσφέρουν τα επιτόκια δανεισμού. Κράτη τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη προσφέρουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, κράτη που έχουν μικρές ανάγκες δεν προσφέρουν. Όταν το 2014 βγήκαμε για πρώτη φορά στις αγορές το επιτόκιο, με το οποίο δώσαμε ελληνικά ομόλογα ήταν της τάξης του 5%, που για ποσά της τάξης των 6-9 δισ. είναι ένα μεγάλο ποσό χρημάτων ως κέρδος. Χώρες, όπως η Αργεντινή π.χ., αντιμετωπίζουν ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες δανεισμού και αυτός ο πληθυσμός, που ανήκει σε αυτά τα 33 εκατ., έχει όλη την άνεση να δανείσει πολύ ακριβό χρήμα σε χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε μία διαδικασία κατάρρευσης”.