Η αναλυτική και εκτενής τοποθέτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι αναφορικά με τον σχεδιασμό στην υλοποίηση του Brexit προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντας σαφές πως η Βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει πιστά την απόφαση του δημοψηφίσματος περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι και ο Τραμπ Η ομιλία […]
Η αναλυτική και εκτενής τοποθέτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι αναφορικά με τον σχεδιασμό στην υλοποίηση του Brexit προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντας σαφές πως η Βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει πιστά την απόφαση του δημοψηφίσματος περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ευρωπαίοι και ο Τραμπ
Η ομιλία της Τερέζας Μέι συνιστώντας ουσιαστικά τον “οδικό χάρτη” υλοποίησης του Brexit, είχε ως απόρροια τον προβληματισμό σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκδηλη ικανοποίηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που προσβλέπει στο Brexit ως ευκαιρία για την δρομολόγηση μιας αυτοτελούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.
Εξάλλου πρόσφατα ο Τραμπ είχε δηλώσει πως “το Brexit είναι ένα σπουδαίο γεγονός και θα αποδειχθεί κάτι πολύ καλό στο μέλλον. Η Βρετανία τα πηγαίνει θαυμάσια μετά από το δημοψήφισμα και την απόφαση για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας πούμε, το γεγονός ότι η λίρα έχει πέσει είναι πολύ θετικό. Διότι οι επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν απίστευτα σε πολλά σημεία της Βρετανίας. Θα προσπαθήσουμε πολύ να κλείσουμε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας γρήγορα και όπως πρέπει, ώστε να αποβεί επωφελής και για τις δύο πλευρές. Θα συναντήσω σύντομα την Μέι. Εκείνη ζητά τη συνάντηση και θα τη δω αμέσως μόλις εγκατασταθώ στον Λευκό Οίκο. Θα κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα”.
Στον αντίποδα, στην Ευρώπη επικράτησε σοβαρός προβληματισμός με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφσταντ, να διατηρεί αρνητική στάση δηλώνοντας πως η “η Βρετανία επέλεξε ένα σκληρό Brexit. Καλοδεχούμενη η ευκρίνεια της Μέι, αλλά η εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιρνε από εμάς ό,τι ήθελε, αντιμετωπίζοντας αλα καρτ την Ευρώπη, έχει τελειώσει. Το να απειλεί η Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία θα μετατραπεί σε έναν απορυθμισμένο φορολογικό παράδεισο μόνο να βλάψει μπορεί τον βρετανικό λαό και είναι μια μη εποικοδομητική διαπραγματευτική τακτική. Η Μέι θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες του 48% των Βρετανών που ψήφισαν εναντίον του Brexit. Η τρέχουσα έλλειψη σαφήνειας για το τι θα γίνει με τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ και το αντίστροφο προκαλεί αναστάτωση στη ζωή πολλών ανθρώπων”.
Ο Φόλκερ Τρέιερ με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου σημείωσε από την πλευρά του πως “με ένα σκληρό Brexit η Βρετανία αποχωρεί από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, κάτι που θα επιφέρει σημαντικές ζημίες στους επιχειρηματικούς δεσμούς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λόγω του Brexit περιορίζεται η ανάπτυξη και στις δύο όχθες της Μάγχης. Αλλά η ζημιά στη Βρετανία θα είναι μεγαλύτερη, καθώς επελέγη η τακτική του να γίνει λιγότερο ελκυστική από οικονομικής άποψης”.
Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι στην ομιλία της τόνισε ότι θα αποχωρήσει από την Ευρώπη περιορίζοντας ταυτόχρονα την μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την σύναψη εμπορικών συμφωνιών που θα δίνουν στις βρετανικές επιχειρήσεις την μέγιστη δυνατότητα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο απέφυγε να κάνει λόγο για την υποχρέωση εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας να καταβάλλει στην ΕΕ το ποσό των 61 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καυστική απέναντι στις δηλώσεις της Μέι εμφανίστηκε και η Γαλλίδα φιλελεύθερη βουλευτής Σιλβί Γκουλάρ που σημείωσε “πως η Βρετανία, εξ όσων γνωρίζω, παραμένει μέλος του ΟΟΣΑ και είναι υποχρεωμένη να μην ευνοεί την φοροδιαφυγή. Το να εκβιάζεις τους εταίρους σου δεν είναι ποτέ κάτι καλό”.