Ένας νέος «πόλεμος» άρχισε από χθες στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «μάχη» έχει στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου καθώς αφορά στη προσέγγιση που δείχνουν να επιθυμούν και οι δύο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά έδειξε να μην ενδίδει στο […]
Ένας νέος «πόλεμος» άρχισε από χθες στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «μάχη» έχει στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου καθώς αφορά στη προσέγγιση που δείχνουν να επιθυμούν και οι δύο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά έδειξε να μην ενδίδει στο «φλερτ» κρατώντας αποστάσεις και προτείνοντας εθνική συνεννόηση.
Ο προβληματισμός Μητσοτάκη
Την… κουβέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν έχει “ενθουσιαστεί” από συνεργασία της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά ούτε και τη διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής από τη μία, με τις δυνάμεις του λαϊκισμού από την άλλη. Πρόσωπα και κόμματα κρίνονται από το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι σε αυτή την διαχωριστική γραμμή. Ουδετερότητα απέναντι σε αυτό δεν χωράει, μην γελιέστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης ενώ εμφανής ήταν η ανησυχία του για τυχόν διαβουλεύσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει το… μάτι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητώντας της να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες.
Η κριτική αλλά και η προσέγγιση Τσίπρα
«Είναι προοδευτική πολιτική ότι ήσασταν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο με Γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο, που φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμα και χθες προκάλεσε τον ελληνικό λαό, την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του πηγαίνοντας σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια δέκα χρονών; Τι αθλιότητα! Ήσασταν μαζί με τον κ. Μπαλτάκο, στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Με ποιους, λοιπόν, η προοδευτική πολιτική;» υπογράμμισε με έμφαση στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
«Αυτά, όμως, θα μου πείτε ανήκουν στο χθες. Η επόμενη μέρα; Όλα τα έχει κάνει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι στην Κυβέρνηση. Δεν ταυτίζεται με την ίδια άποψη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Είναι δική σας εκτίμηση αυτή. Ανοίγουν δεξιά και αριστερά ζητήματα, αλλά ξέρετε, εμείς έχουμε μια στάση αρχών και αξιών. Μιλάγαμε για απλή αναλογική, 25-30 χρόνια, γίναμε κυβέρνηση και το φέραμε στη Βουλή. Δεν λέγαμε άλλα χθες και άλλα κάναμε σήμερα.
Όταν ήλθε η απλή αναλογική για να ψηφιστεί στη Βουλή, το ίδιο νομοσχέδιο που η κα. Γεννηματά είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, τότε στρίψατε διά του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη, γίνατε για άλλη μια φορά «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, μη μιλάτε για προοδευτική πολιτική, διότι έχετε ευθύνες και οι ευθύνες αυτές δεν παραγράφονται».
Ωστόσο, παρά τη σκληρή κριτική ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα συνεννόησης προς τη Φώφη Γεννηματά: «Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές ξεχωριστά, σε παράλληλους δρόμους όμως, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου. Εσείς τα δίνετε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Λογαριασμός σας. Ο κόσμος που ακολουθεί ιστορικά την παράταξή σας, όμως, δεν θα σας ακολουθήσει σ’ αυτή την παράδοση».
Η αντίδραση Γεννηματά
«Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Κι αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω παραμονής στην εξουσία», απάντησε στον η κ.Γεννηματά στον κ.Τσίπρα ενώ επισήμανε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως αλλά δεν λήφθηκε υπόψη.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πέταξε τα… βέλη της και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας από το βήμα της του Κοινοβουλίου ότι η πόλωση που επιδιώκει λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Τον λαϊκισμό σας τον ζήσαμε στα Ζάππεια και στους αγανακτισμένους. Το δίλημμα δεν είναι ναι ή όχι στον λαϊκισμό αλλά πρόοδος ή συντήρηση», τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι το κρίσιμο δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή καταστροφή και προσκάλεσε την κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.