Η κυβέρνηση κατανοώντας πως η γραμμή της αποπομπής του ΔΝΤ, από το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να φέρει ένα τέταρτο μνημόνιο ακόμη σκληρότερο από το ήδη υπάρχον αλλάζει γραμμή πλεύσης. Σε αυτό το πλαίσιο ανέκρουσε πρύμναν σε ότι αφορά στην μετωπική σύγκρουση με το ΔΝΤ αποδεχόμενη τόσο την παρουσία του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου όσο […]
Η κυβέρνηση κατανοώντας πως η γραμμή της αποπομπής του ΔΝΤ, από το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να φέρει ένα τέταρτο μνημόνιο ακόμη σκληρότερο από το ήδη υπάρχον αλλάζει γραμμή πλεύσης. Σε αυτό το πλαίσιο ανέκρουσε πρύμναν σε ότι αφορά στην μετωπική σύγκρουση με το ΔΝΤ αποδεχόμενη τόσο την παρουσία του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου όσο και την επιβολή δημοσιονομικού κόφτη για την μετά το 2018 περίοδο.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης εξάλλου, είναι να “ξεκολλήσουν” οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου.
Η στρατηγική της Αθήνας έγκειται στην αποδοχή δημοσιονομικού κόφτη για την περίοδο μετά το 2018, στην αποδοχή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ιδανικά σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ώστε να ικανοποιηθεί και η Γερμανία που επιθυμεί διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Βουλή την Τετάρτη ήταν ενδεικτική της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση είπε “συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως μία καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι σκληροί, οι πιο σκληροί από τους δανειστές, πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα;”
Επιπρόσθετα το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση στην παρούσα φάση θα ήταν να αποσπασθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα αφορά για την περίοδο μετά το 2018, όπως και η πρόβλεψη που αφορά σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Στόχος αυτής της τακτικής είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας που θα κάνει πιο εύκολα αποδεκτά τα όποια σκληρά μετρά που θα συνοδεύουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για μετά το 2018.
Ο εν λόγω πολιτικός ελιγμός της κυβέρνησης -που δεν έχει γίνει ακόμη γίνει δεκτός από τους δανειστές-εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προλάβει και να τιθασεύσει εσωκομματικές αντιδράσεις, που εδράζονται στην υποχωρητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές σε μια σειρά από θέματα, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας.