Πιθανόν να έρχεται η εποχή που οι βηματοδότες θα αποτελούν για τα καλά παρελθόν, αφού Αμερικανοί ερευνητές μόλις δημιούργησαν ένα ρομπότ που θα αγκαλιάζει την καρδιά. Για την ακρίβεια, η μαλακή αυτή συσκευή θα προσαρμόζεται γύρω από την καρδιά, δίνοντας της την ώθηση να λειτουργήσει σωστά όταν αυτή θα χάνει τις «δυνάμεις» της. Το ρομπότ, […]
Πιθανόν να έρχεται η εποχή που οι βηματοδότες θα αποτελούν για τα καλά παρελθόν, αφού Αμερικανοί ερευνητές μόλις δημιούργησαν ένα ρομπότ που θα αγκαλιάζει την καρδιά.
Για την ακρίβεια, η μαλακή αυτή συσκευή θα προσαρμόζεται γύρω από την καρδιά, δίνοντας της την ώθηση να λειτουργήσει σωστά όταν αυτή θα χάνει τις «δυνάμεις» της.
Το ρομπότ, που έχει σκοπό την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας από την οποία πάσχουν περίπου 41 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δεν θα έρχεται σε επαφή με την κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ρίχνει κατά πολύ τον κίνδυνο να παρουσιάσει ο ασθενής θρόμβωση. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη και θα μιμείται τους παλμούς της καρδιάς, βοηθώντας την να χτυπήσει, ενώ διακρίνει το πιο προβληματικό σημείο και προσφέρει περισσότερες ενισχύσεις σε αυτό.
Η πίεση του ρομπότ, ανεβαίνει ή κατεβαίνει ανάλογα με την εξέλιξη της φυσικής καρδιάς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, «η νέα έρευνα δείχνει τη δυνατότητα του αναπτυσσόμενου πεδίου της μαλακής ρομποτικής να αξιοποιηθεί σε κλινικές εφαρμογές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών».
Προς το παρόν δοκιμές έχουν γίνει σε χοίρους, σύντομα όμως το ρομπότ θα δοκιμασθεί σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής την δρα Έλεν Ρος, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.