Πολλές ελπίδες δίνει στους γιατρούς το νέο εμβόλιο για τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων που πλήττει 500 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αυτό που μοιάζει όμως ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο, είναι πως αυτός ο ιός, ανοίγει τις πόρτες στον ιό του AIDS. Το νέο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής […]
Πολλές ελπίδες δίνει στους γιατρούς το νέο εμβόλιο για τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων που πλήττει 500 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αυτό που μοιάζει όμως ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο, είναι πως αυτός ο ιός, ανοίγει τις πόρτες στον ιό του AIDS.
Το νέο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, παρουσίασε επιτυχία σε ποσοστό 98%, προσφέροντας αισιοδοξία για την οριστική καταπολέμηση του ιού στο μέλλον.
Περίπου ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 15 έως 49 ετών σε ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από τον ιό, ενώ στην Αφρική η μόλυνση έχει χτυπήσει πάνω από το 50% του πληθυσμού.
Η ιατρική κοινότητα επί δεκαετίες επιχειρούσε να βρει το κατάλληλο εμβόλιο, όμως κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό, καθώς οι μελέτες δεν είχαν καθόλου ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το νέο εμβόλιο όμως, δημιουργεί τρία ξεχωριστά αντισώματα, από τα οποία το ένα εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα και τα άλλα δύο τον εμποδίζουν να μπλοκάρει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το εμβόλιο έχει δοκιμασθεί σε χοίρους και μαϊμούδες, με τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους να προγραμματίζονται εντός του 2017 ή του 2018.
«Πρόκειται για μια καινοτόμα στρατηγική και δουλεύει θαυμάσια. Κανένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο δεν έχει αφήσει τόσες υποσχέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χάρβεϊ Φρίντμαν, καθηγητής λοιμωδών νόσων του Ινστιτούτου Ανσολογίας.
Ο δρ Φρίντμαν βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες ώστε να προγραμματιστεί η κλινική δοκιμή στους ανθρώπους.
Το εμβόλιο χορηγείται τρεις φορές σε μηνιαία χρονικά διαστήματα, με την τρίτη δόση να δίνεται πιθανόν και μετά από έξι μήνες. Αν το εμβόλιο παρουσιάσει την ίδια επιτυχία και στους ανθρώπους, τότε εκτιμάται ότι ο ιός HSV2 θα είναι δυνητικά κολλητικός μόνο κάθε δύο μέρες ανά 1.000 μέρες, γεγονός που θα τον «διαλύσει» οριστικά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”.