H κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση , φαίνεται πως συναινεί στην ενεργοποίηση μέτρων μετά το 2018 στην περίπτωση που οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιτευχθούν. Η συγκεκριμένη υποχώρηση εντάσσεται στην προσπάθεια κάμψης των αντιρρήσεων του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στο “Έθνος” της Κυριακής η κυβέρνηση προτίθεται να περιγράψει κατηγορίες συγκεκριμένων μέτρων ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτή η παραχώρηση δεν συνιστά την υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μέτρα εκ των προτέρων. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα “μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018″.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος “Έχω πει δημοσίως, επανειλημμένως (για κάποιο λόγο, όμως, αυτή η «επανάληψη» περιγράφεται στα Μέσα με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, είτε σαν «βόμβα» Τσακαλώτου είτε σαν «σάλπισμα υποχώρησης»…), ότι είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως, όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν”.
Επιπλέον σημειώνει πως λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup τονίζει πως “κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015”, σημειώνοντας πως το 1% του πλεονάσματος πρέπει να κατευθυνθεί στην μείωση εισφορών και φόρων. Επισημαίνει άλλωστε εμφατικά ο κ. Τσακαλώτος “To 1% όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, είναι για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Για να ελαφρυνθεί το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα”.
Σε ότι αφορά στο πλαστικό χρήμα δηλώνει πως σταδιακά θα γίνει υποχρεωτική η χρησιμοποίησή του από όλες τις επαγγελματικές ομάδες με αρχικό βήμα την τοποθέτηση 200.000 POS σε επαγγελματίες. Τέλος σημειώνει πως θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί έλεγχοι για την φοροδιαφυγή που στην παράλληλη εφαρμογή του περιουσιολογίου θα έχουν ως αποτέλεσμα της εισροής περαιτέρω εσόδων στο Δημόσιο.