Με απόφαση που ρίχνει λάδι στις αναμμένες σχέσεις με την Τουρκία, ο Άρειος Πάγος δεν «επιστρέφει» τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Ήδη εδώ και μήνες, η πλειοψηφία του νομικού χώρου είχε ταχθεί κατά της έκδοσης των, με τον Άρειο Πάγο σήμερα να σφραγίζει την παραμονή τους εδώ. Οι δικαστές δέχτηκαν […]
Με απόφαση που ρίχνει λάδι στις αναμμένες σχέσεις με την Τουρκία, ο Άρειος Πάγος δεν «επιστρέφει» τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Ήδη εδώ και μήνες, η πλειοψηφία του νομικού χώρου είχε ταχθεί κατά της έκδοσης των, με τον Άρειο Πάγο σήμερα να σφραγίζει την παραμονή τους εδώ.
Οι δικαστές δέχτηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες, ενώ η απόφαση των δυο συνδέσεων ήταν ομόφωνη και στην τρίτη ένας δικαστής υποστήριξε την έκδοση τους.
Οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι, ωστόσο θα κρατηθούν για 3 περίπου μήνες στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου εξαιτίας διοικητικών εκκρεμοτήτων σχετικά με το πολιτικό άσυλο.