H Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητεί για μετά το 2018 το ΔΝΤ ( μεταξύ αυτών μείωση αφορολόγητου και συντάξεων), ώστε το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Αυτή ήταν η κοινή θέση, που διατύπωσαν οι Θεσμοί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup ενώ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις με δημόσιες δηλώσεις κατέστησαν την «ικανοποίηση» των αιτημάτων του ΔΝΤ ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αξιολόγησης.
Ταυτοχρόνως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Αν υιοθετηθεί ο στόχος του 3,5% απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Το άσχημο για την Ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.
Η διαφωνία Σόιμπλε-Τσακαλώτου
Ολοκληρώθηκε νωρίτερα, με έντονη διαφωνία η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης.
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».
Η δεύτερη κρυφή επιστολή Τσακαλώτου για να κλείσει η αξιολόγηση
Ήρθε στο “φως” η δεύτερη «κρυφή» επιστολή που εστάλη στους Θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας καθώς η πρώτη επιστολή στην οποία δηλώνονταν γενικώς προθέσεις, δεν ικανοποίησε.
Οι ελληνικές προτάσεις όπως καταγράφηκαν σε αυτή την επιστολή είναι:
- Για μετά το 2018,πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια είτε 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια
- Νέος κόφτης αν υπάρχουν αποκλίσεις στο στόχο του 2019
Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
- Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).