Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί «κήρυξε» έναν άτυπο πόλεμο με την Τουρκία που εκβίαζε με κάθε τρόπο προκειμένου να επιστραφούν οι «προδότες» όπως αποκαλούσε ο Ερντογάν αυτούς που κατά τη γνώμη του ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα. Ο Τύπος σχολίασε την δικαστική απόφαση, αλλά και όσα προβλέπει πως θα ακολουθήσουν […]
Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί «κήρυξε» έναν άτυπο πόλεμο με την Τουρκία που εκβίαζε με κάθε τρόπο προκειμένου να επιστραφούν οι «προδότες» όπως αποκαλούσε ο Ερντογάν αυτούς που κατά τη γνώμη του ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα.
Ο Τύπος σχολίασε την δικαστική απόφαση, αλλά και όσα προβλέπει πως θα ακολουθήσουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που διψά για εκδίκηση.
«Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου», γράφει το περιοδικό Spiegel.
«Ήταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο ρητά δεν αποφάσισε για το αν οι οκτώ στρατιωτικοί είναι προδότες με ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε επίσης για το αν οι οκτώ είναι αθώοι αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και διέφυγαν από φόβο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Άλλο ήταν το έργο των δικαστών: να αποφανθούν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται.»
Το Spiegel, γνωρίζοντας πως η Τουρκία εμμέσως εκβίαζε την Ελλάδα, κάνει την πρόβλεψη του: «Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση».
«Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνι της Τουρκίας…Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ένας κόλαφος για τον Ερντογάν.»
Πιο συγκεκριμένη, η Süddeutsche Zeitung αναλύει τον τρόπο που σκοπεύει να «απαντήσει» η Τουρκία.
Η Ελλάδα, «είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη.»
Η Tageszeitung του Βερολίνου, συμφωνεί πως τα αντίποινα θα αφορούν πρωτίστως στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών: «Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας».
«Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016.»