Κάθε μέρα που περνά είναι όλο και πιο κρίσιμη για την κυβέρνηση, που ψάχνει μαλακό έδαφος για να δεχτεί τα μέτρα που επιβάλλει το Ταμείο.
Στο Μαξίμου θεωρούν πως στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου, θα ακουστεί το «καλό νέο» αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, «σιγουριά» που αποδίδουν και στην προεδρία Τραμπ. Η κυβέρνηση προβλέπει πως το διαζύγιο Ταμείου- ελληνικού προγράμματος θα έρθει ύστερα από εντολή που θα πάρει το ΔΝΤ να εγκαταλείψει οριστικά την Ευρώπη.
Αν και στο Μαξίμου την πιθανή αποχώρηση την αντιμετωπίζουν με μεγάλη χαρά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζουν πως σε αυτή την περίπτωση θα είναι χειρότερα τα πράγματα, αφού το μέλλον μας θα το αναλάβει ο Σόιμπλε.
Στο Euro Working Group που θα στρώσει το έδαφος για το κρίσιμο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όλα αυτά θα πέσουν στο τραπέζι.
Πάντως το Ταμείο, παρά την πίεση που ασκεί στους Ευρωπαίους για μεγαλύτερο κούρεμα χρέους, το ίδιο εκτιμά πως είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ακόμη κι αν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 είναι πραγματικότητα.
Στην ουσία προτείνει μείωση συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το χρέος, ενώ κατηγορεί την Ευρώπη πως τα μέτρα με τα οποία πιέζει την Ελλάδα δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και πετά στην Γερμανία το μπαλάκι.
Το Βερολίνο, που παίρνει την ευθύνη, πιέζει με τη σειρά του την Ελλάδα, ώστε να την ελέγχει ή να την οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη.
Η ελληνική πλευρά, με πρωταγωνιστή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δείχνει να θέλει να περάσει στην αντεπίθεση. Ο υπουργός Οικονομικών, σαν να προειδοποίησε με τη σειρά του την Ευρώπη, όταν αναφέρθηκε σε μέτρα που δεν είναι «ευρωπαϊκής κουλτούρας».
Ο χρόνος τελειώνει.
Ως τις 9 Μαρτίου, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε κάθε ελπίδα θα εξαφανιστεί.
Η χώρα θα βγει εκτός ελέγχου, και το σενάριο ενός δημοψηφίσματος αφού ο κ. Τσακαλώτος καταφέρει να πείσει για μια «Ευρώπη χωρίς κουλτούρα», δεν είναι τόσο απίθανο.