Τα άνω- κάτω έχουν έρθει στην ελληνική πολιτική σκηνή εξαιτίας των θανάτων που καταγράφονται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Ανατολικού Αιγαίου.
Πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν εδώ για ένα καλύτερο μέλλον, ζουν σε παγωμένα καταλύματα, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν δείξει αυτό το διάστημα τον χειρότερο τους εαυτό. Σκηνές που πλημμυρίζουν, σκουπίδια πεταμένα σε κάθε γωνιά, μικρά παιδάκια που κυριολεκτικά παγώνουν.
Ως τώρα, οι τρεις θάνατοι στο hotspot της Μόριας, ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν εντάσεις στον πολιτικό χώρο, αλλά και προβληματισμό σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν.
Χθες όμως, αυτό που προκάλεσε σοκ, είναι η είδηση, μετά τον εντοπισμού του τρίτου νεκρού στον καταυλισμό στη Μόρια, πως ακόμη ένας άντρας είχε χάσει τη ζωή του στις 25 Ιανουαρίου χωρίς οι Αρχές να γνωρίζουν για το τραγικό συμβάν!
Ένας 41χρονος Ιρακινός, βρέθηκε νεκρός χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί τα αίτια του θανάτου του.
Ως τώρα λοιπόν, έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι νέων ανθρώπων, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Ένας 20χρονος Αιγύπτιος πεθαίνει στις 24 Ιανουαρίου από αναθυμιάσεις στον καταυλισμό της Μόριας και ακολουθεί ο 41χρονος από τη Σάμου την επόμενη ημέρα. Στις 28 Ιανουαρίου, ένας 46χρονος Σύριος χάνει τη ζωή του από αναθυμιάσεις και στις 30 του μήνα ένας 20χρονος Πακιστανός «καταλήγει» με την αιτία να είναι ίδια.
Να σημειωθεί πως την Δευτέρα, ένας ακόμη 20χρονος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όμως γλίτωσε τον θάνατο την τελευταία στιγμή.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους των προσφύγων και τόνισε πως ο υπερπληθυσμός στο κέντρο φιλοξενίας, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την τραγική εξέλιξη.
«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη» ,είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναμένονται οι ιατροδικαστικές εξετάσεις ώστε να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες των θανάτων.
Οι Γιατροί του Κόσμου εξέδωσαν ανακοίνωση, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τους απανωτούς και άδικους θανάτους των προσφύγων.
«Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».
Σύμφωνα με τις Αρχές, στο hotspot της Λέσβου φιλοξενούνται 4.891 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η ανώτατη χωρητικότητα του είναι τα 3.500 άτομα
Το ίδιο και στη Σάμο, όπου το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 850 άτομα, όμως βρίσκονται εκεί 1.800 άνθρωποι.
Το σενάριο για μια «άγρια» εξέγερση των προσφύγων, που βλέπουν τους διπλανούς τους να πεθαίνουν ένας- ένας, είναι πολύ πιθανό, τονίζουν οι αρμόδιες Αρχές.