Από το 2018 ο διαβόητος ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει παρελθόν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τη θέση του θα πάρει ένας νέος φόρος με στόχο να φέρει στα κρατικά ταμεία 2,65, δισεκατομμύρια ευρώ, όσα έσοδα δηλαδή αποδίδει σήμερα Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στον νέο φόρο που θα πάρει τη θέση […]
Από το 2018 ο διαβόητος ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει παρελθόν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τη θέση του θα πάρει ένας νέος φόρος με στόχο να φέρει στα κρατικά ταμεία 2,65, δισεκατομμύρια ευρώ, όσα έσοδα δηλαδή αποδίδει σήμερα Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Στον νέο φόρο που θα πάρει τη θέση του ΕΝΦΙΑ θα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» ακίνητη και κινητή περιουσία, η οποία θα φορολογείται συνολικά με προοδευτική κλίμακα. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να σημειωθεί πτώση στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέλει να αντισταθμίσει τη «χασούρα» φορολογώντας το σύνολο της περιουσίας των πολιτών!
Τι θα υπολογίζονται στον νέο φόρο
-Κατοικίες
– Κτήρια επαγγελματικής στέγης
– Αποθήκες
– Οικόπεδα
– Αγροί
– Λοιπές εδαφικές εκτάσεις
– Αυτοκίνητα
– Μοτοσικλέτες
– Σκάφη αναψυχής
– Αεροπλάνα , ελικόπτερα
– Κινητά αντικείμενα αξίας
– Συμμετοχές σε επιχειρήσεις
Η «λυπητερή» για τον νέο φόρο θα βγαίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα και τις τιμές αγοράς για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Στον νέο φόρο δεν θα εμπίπτουν οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.
Ενιαία φορολόγηση
Για τη φορολογήσιμη ύλη που θα δηλώνεται στο περιουσιολόγιο θα υπάρχει η πρόβλεψη και να φορολογείται ενιαία: ακίνητη περιουσία, μετοχές, ομόλογα, χρυσός, άλλα τιμαλφή, τραπεζικές καταθέσεις…
Θα υπάρχουν κλιμακωτοί συντελεστές προκειμένου να επιβληθεί ένας φόρος επί της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας που δηλώνει κάποιος. Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει
το περιουσιολόγιο γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ο νέος φόρος θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιουσιολόγιο αρχικά θα δηλώνονται τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια έργα τέχνης, κοσμήματα…
Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.