Με ένα προκλητικό «non paper» η Τουρκία υποτιμά την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών, υποστηρίζοντας πως η δικαιοσύνη τους έδωσε την ελευθερία τους με αντάλλαγμα πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Στο κείμενο που κυκλοφόρησε την Δευτέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, η Ελλάδα […]
Με ένα προκλητικό «non paper» η Τουρκία υποτιμά την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών, υποστηρίζοντας πως η δικαιοσύνη τους έδωσε την ελευθερία τους με αντάλλαγμα πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.
Στο κείμενο που κυκλοφόρησε την Δευτέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μια χώρα που γνωρίζει καλά από πραξικοπήματα, κι ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπεριφερθεί με διαφορετικό τρόπο.
Το «non paper» αναφέρει:
«Η Ελλάδα έχει υποφέρει από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην ιστορία της όπως και η Τουρκία.
– Έχει κυβερνηθεί από την στρατιωτική χούντα μεταξύ του 1967-1974 και εχει περάσει 11 στρατιωτικά πραξικοπήματα και 8 απόπειρες πραξικοπήματος.
– Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των 11 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO από την Ελλάδα.
– Οι 8 από τους 11 πραξικοπηματίες , διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν η απόπειρα απέτυχε.
– Η Ελλάδα που έχει υποφέρει από αρκετά στρατιωτικά πραξικοπήματα, αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των 8.
– Υποστηρίζεται ότι ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει του πραξικοπηματίες, είναι επειδή συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τον τουρκικό Στρατό.
– Η παρούσα κατάσταση δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ποινικοποιεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα μόνο όταν υποφέρει η ίδια».
Η Τουρκία έχει υποβάλλει αρκετά αιτήματα έκδοσης σε χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρει όμως στο κείμενο της, σχεδόν όμως καμία δεν έχει ανταποκριθεί θετικά.
Τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης από Ε.Ε.
«Μεταξύ του 2007-2016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληματιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήματα αφορούν εγκληματίες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ML, και της Al-Qaeda. Η Ευρώπη έχει εκδώσει μόνο 11 από τους 399 εγκληματίες, ενώ 271 αιτήματα απορρίφθηκαν, και 117 αιτήματα εκκρεμούν. Από τους 11, οι 4 εκδόθηκαν από την Ρουμανία, οι 3 από την Γερμανία, και οι 2 από την Αυστρία. Η Τουρκία από την πλευρά της εχει λάβει 7 αιτήματα έκδοσης, αποδέχθηκε τα 4, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεμεί. Η Γερμανία δεν εκδίδει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για μέλη του PKK. Η Τουρκία εχει υποβάλλει 136 αιτήματα για έκδοση τρομοκρατών από την Γερμανία, με το Βερολίνο να έχει ανταποκριθεί θετικά μόνο σε 3…».
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η Γερμανία είναι το καταφύγιο των τρομοκρατών, κατηγορώντας το Βέλγιο πως δεν εκδίδει τον δράστη της δολοφονίας του Οζντεμιρ Σαμπαντζί και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C Φεχριγιες Ερνταλ και τον επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του PKK/KCK’s Ζουμπεγιρ Αϊντάρ.
Όμως αιτήματα έχει υποβάλλει και σε πολλές χώρες για την έκδοση ανθρώπων που θεωρείται πως είχαν διασυνδέσεις με τον εχθρό του Ερντογάν, τον ιμάμη Γκιουλέν. Για την ακρίβεια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει ζητήσει την σύλληψη και έκδοση 59 μελών της οργάνωσης FETO.