Brexit: Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για το οριστικό “διαζύγιο”

ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για το οριστικό “διαζύγιο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αρχίζουν το μεσημέρι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πολύ μικρής έκτασης κείμενο με τίτλο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης)», θα μπορούσε να εγκριθεί σχετικά εύκολα, όμως ήδη κατατέθηκαν […]

31.01.2017 | 13:20

Αρχίζουν το μεσημέρι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πολύ μικρής έκτασης κείμενο με τίτλο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης)», θα μπορούσε να εγκριθεί σχετικά εύκολα, όμως ήδη κατατέθηκαν τροπολογίες που βάζουν «τρικλοποδιά» στην επιθυμία της κυβέρνησης.

Το κείμενο στην ουσία, ζητά «να μεταφέρουν στην πρωθυπουργό την εξουσία να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η εξέταση αυτού του κειμένου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα ξεκινήσει σήμερα, θα συνεχισθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου, και στην συνέχεια στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι δύο τροπολογίες αφορούν στην άποψη να μην εξετασθεί το κείμενο διότι «έχει αποτύχει να εγγυηθεί τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά», ενώ στο ίδιο μήκος κινείται και άλλη τροπολογία, καθώς «δεν ζητείται η γνώμη των τοπικών κοινοβουλίων για την ενεργοποίηση του άρθρου 50».

Η τέταρτη τροπολογία ζητά να μην προχωρήσει η συζήτηση του κειμένου εξαιτίας έλλειψης «λευκής βίβλου» για τις επόμενες κινήσεις της Μέι.

Ωστόσο η πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν δημοσίευσε μια «λευκή βίβλο», σύμφωνα με την οποία τάσσεται υπέρ απόλυτης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα περιλαμβάνει έξοδο από την ενιαία αγορά και την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της χώρας.

Αν και έχει προγραμματιστεί συζήτηση των εξήντα σελίδων με τροπολογίες που θέλουν να «σκοτώσουν» το περιεχόμενο του κειμένου την επόμενη βδομάδα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ελπίδες να «περάσει» κάποια από αυτές.

Κι αυτό γιατί το συντηρητικό κόμμα έχει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα δεσμεύτηκε να μην δημιουργήσει εμπόδια στην επιθυμία του βρετανικού λαού.

Όταν τελειώσουν οι συζητήσεις, το νομοσχέδιο θα παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής των Λόρδων όπου θα καταλήξουν σε μια λύση, πριν υποβληθεί για να λάβει τη βασιλική έγκριση.

Να σημειωθεί πως η Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του Μαρτίου προειδοποιώντας πως δεν θα επιτρέψει να διαψευστεί εξαιτίας όλων αυτών των διαδικασιών.

 

Exit mobile version