Αυτά είναι τα μέτρα-φωτιά που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα!

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αυτά είναι τα μέτρα-φωτιά που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Ανησυχητική είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων, οι δανειστές έστειλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Οι θεσμοί έχουν βάλει στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που θέλουν να αποδεχθεί η ελληνική […]

01.02.2017 | 09:12

Ανησυχητική είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων, οι δανειστές έστειλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Οι θεσμοί έχουν βάλει στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που θέλουν να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά για να προχωρήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι ζητούν για αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων οι δανειστές  

Όπως είθισται, τα τελευταία χρόνια, μόλις άρχισαν να καθυστερούν οι διεργασίες της διαπραγμάτευσης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Συγκεκριμένα, οι πιστωτές ζητούν να μειωθεί το αφορολόγητο όριο καθώς και να υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι θεσμοί πιέζουν για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018 και επίσης πρωτογενή πλεονάσματα 3% για επιπλέον πέντε χρόνια. Το αφορολόγητο να μειωθεί από την 1/1/2018 και να εφαρμοστεί σταδιακά,  να κατεβεί από τις 8.650 ευρώ στις 6.000. Εν ολίγοις, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατά μέσο όρο, με περίπου 500 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά στις μειώσεις των συντάξεων, οι δανειστές  θέλουν από την κυβέρνηση να περιγράψει τις μειώσεις στις συντάξεις με σημείο έναρξης των όποιων μέτρων από το 2019, χωρίς όμως να απαιτούν νομοθέτηση. Το ΔΝΤ, ωστόσο, επιμένει στο ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. 

Στα εργασιακά, απαιτείται η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων ενώ δεν υπάρχει διάθεση για παραχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.  Οι θεσμοί θέλουν, ακόμη, την πλήρη εφαρμογή και στην πιο ακραία εκδοχή τους, των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στα ενεργειακά.

Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να καθυστερήσει και άλλο τη διαπραγμάτευση ελπίζοντας να κερδίσει σε κάποια σημεία ή αν θα αναγκαστεί να αποδεχτεί, τελικά, όλα τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο της «ηρωικής εξόδου» με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Exit mobile version