“Κομμένη” στα δύο η Αμερική με το διάταγμα Τραμπ: Συμφωνεί η μισή χώρα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Κομμένη” στα δύο η Αμερική με το διάταγμα Τραμπ: Συμφωνεί η μισή χώρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αναταραχή επικρατεί στην Αμερική και όχι μόνο, ύστερα από του διάταγμα για την προσωρινή απαγόρευση στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες, με τους περισσότερους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης να θεωρούν την απόφαση «εξωτερική απειλή», και τους διάσημους να εκφράζουν δημοσίως την δυσαρέσκεια τους για τον Τραμπ και τους πολίτες να διαδηλώνουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος από […]

01.02.2017 | 08:41

Αναταραχή επικρατεί στην Αμερική και όχι μόνο, ύστερα από του διάταγμα για την προσωρινή απαγόρευση στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες, με τους περισσότερους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης να θεωρούν την απόφαση «εξωτερική απειλή», και τους διάσημους να εκφράζουν δημοσίως την δυσαρέσκεια τους για τον Τραμπ και τους πολίτες να διαδηλώνουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την άλλη, υποστηρίζει το διάταγμα του, τονίζοντας πως έτσι η Αμερική θα προστατευτεί από την τρομοκρατία, που όπως είχε αναφέρει και ο Ομπάμα στο παρελθόν, οι τρομοκράτες πηγάζουν από τις επτά αυτές θιγόμενες χώρες. Το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ’ αόριστον.

Όμως οι πολίτες της Αμερικής, δεν ακολουθούν το σκεπτικό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και διεξήχθη διαδικτυακά και στις 50 πολιτείες της Αμερικής.

Το 31% των ερωτηθέντων είπαν πως μετά την υπογραφή του Τραμπ έχουν την αίσθηση ότι είναι περισσότερο ασφαλείς, ενώ ένα 25% απάντησε πως αισθάνεται λιγότερο ασφαλές. Ένα 33% θεωρεί πως δεν θα αλλάξει κάτι, και το υπόλοιπο απάντησε πως δεν γνωρίζει τι θα γίνει.

Από την άλλη, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που τάσσονται κατά του διατάγματος, εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση του Τραμπ, καθώς μπορεί να ωθήσει τους τρομοκράτες στην στρατολόγηση νέων μελών, με ακόμη μεγαλύτερο μίσος.

“Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα μήνυμα, εσκεμμένα ή όχι, ότι η Αμερική δεν θέλει μουσουλμάνους να εισέλθουν στη χώρα μας”, δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνας και Λίντζι Γκράμ της Νότιας Καρολίνας. Όσο για το αν συμφωνούν με την απόφαση, η Αμερικανοί πολίτες έχουν «κοπεί» στα δύο.

Το 49% συμφωνεί με το διάταγμα και το 41% διαφωνεί. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι “διαφωνούν έντονα” με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι “συμφωνούν έντονα”.

Η 46χρονη Σέριλ Χόφμαν από το Σούμερντακ της Βιρτζίνια που συμμετείχε στη δημοσκόπηση, εξήγησε γιατί συμφωνεί με το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ. “Κατανοώ ότι η χώρα ιδρύθηκε με βάση τους μετανάστες. Έλεος, το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά ανησυχώ γιατί οι πρόσφυγες έρχονται εδώ και υποστηρίζονται από τους φόρους που καταβάλλω εγώ“.

“Υπάρχουν όμως κι άλλοι πιο ήπιοι τρόποι να ξεφύγει κανείς από την τρομοκρατία, λέει η 57χρονη Βερόνικα Μπιουτέλ από το Γκριν του Οχάιο που δεν συμφωνεί καθόλου με την απαγόρευση.

“Ναι, όντως ζούμε σε τρομακτικές εποχές, αλλά υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία”. Η προέλευση των μεταναστευτικών ροών από χώρες όπως το Ιράκ, η Σομαλία και το Αφγανιστάν, έχει δημιουργήσει στους πολίτες της Αμερικής μια εχθρότητα για αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως των μουσουλμανικών χωρών, όπως λέει και ο Ουέστι Έγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης.

Και η διάκριση των προσφύγων σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, είναι ακόμη ένα πρόβλημα που έχε διχάσει τους Αμερικανούς. Το 56% συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικανών, δεν συμφωνούν καθόλου με την φιλική διάθεση του Τραμπ προς τους χριστιανούς. Η Αμερική, δεν μπορεί να δεχτεί ” χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους“, υποστηρίζει σχεδόν η μισή χώρα.

Στα δικαστήρια προσέφυγε ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο, προσφυγή που είναι η πρώτη κατά του διατάγματος, σύμφωνα με την οποία η απόφαση Τραμπ παραβιάζει τη 10η τροπολογία του Συντάγματος που ορίζει ότι οι εξουσίες που δεν ασκούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραχωρούνται στις Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, οι πολιτείες που θεωρούνται «καταφύγια» για τους παράτυπους μετανάστες, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια, η Βοστόνη, το Ντένβερ, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο, κινδυνεύουν με την απαγόρευση του Τραμπ, να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας.

Ο  νομικός εκπρόσωπος της πόλης Ντένις Χερέρα, χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το διάταγμα, και ζητά την αναστολή της εφαρμογής του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι πολιτείες που ακολουθούν πολιτική «καταφυγίου», παρουσιάζουν μικρότερη εγκληματικότητα.

Exit mobile version