Μαξίμου: Εργασιακά και δημοσιονομικά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Μαξίμου: Εργασιακά και δημοσιονομικά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στο άρθρο του πρακτορείου Bloοmberg σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς το  Eurogroup. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να γράφει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Κυβερνητικές πηγές, επισημαίνουν ότι […]

01.02.2017 | 08:28

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στο άρθρο του πρακτορείου Bloοmberg σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς το  Eurogroup. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να γράφει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Κυβερνητικές πηγές, επισημαίνουν ότι παραμένουν ανοικτά στη διαπραγμάτευση τα «μεγάλα αγκάθια» που είναι εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα με αποτέλεσμα χωρίς να μην είναι ακόμη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά στο non-paper που κυκλοφόρησε ότι «η συμφωνία σ’ αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες».

Τι υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου

«Δημοσίευμα του Bloomberg αναπαράγεται χωρίς μια στοιχειώδη, σχετική, ερώτηση προς τους αρμοδίους αν πράγματι ισχύει ή, αν ισχύει, γιατί συμβαίνει αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι “θέμα ολίγων ημερών”. 

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα “μεγάλα αγκάθια” καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά. Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ’ επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, “όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα”. Και αυτό διότι “διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο”.

Η συμφωνία σ’ αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες. Πριν δυο μέρες, άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, είχε δηλώσει ότι “υπάρχουν οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης”.

Εν κατακλείδι, η “σαλαμοποίηση” των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version