Μετά τους σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Μυτιλήνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, εξέφρασε την ανησυχία του για την ενεργοποίηση ενός επικίνδυνου ρήγματος μήκους 10-15χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης.
Το νησί «χτυπήθηκε» μέσα σε 24 μόλις ώρες από τρεις σεισμούς, με μεγαλύτερο αυτόν των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 4:24 τα ξημερώματα και οι επιστήμονες αρχίζουν να προβληματίζονται για τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζοντας τον μεγάλο σεισμό των 6,6 βαθμών που είχε σημειωθεί το 1865, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο βόρειο μέρος της Μυτιλήνης, ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος τόνισε: «Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί».
Μάλιστα χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός πως σημειώνονται τέτοιοι απανωτοί σεισμοί.
Ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και «δεν λειτουργεί όπως όταν ανοίγει το καπάκι μιας χύτρας για να εκτονώνεται», αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προειδοποίησε πως αυτές οι ενέργειες της γης, συνεπάγονται από κάτι χειρότερο: «Όταν έχουμε συσσωρευμένη γέννηση σεισμών είναι γενεσιουργός αιτία για μεγαλύτερο σεισμό».
Το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη αλλά έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο βόρειο τμήμα του νησιού», είπε ο κ. Παπαζάχος, συμβουλεύοντας την τοπική κοινωνία και τους πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους από τώρα.