Το μήνυμα από τους δανειστές είναι σαφές : Συναινέστε στην λήψη σκληρών μέτρων που αφορούν τόσο στην μείωση του αφορολόγητου όσο και σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και στην συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Χαμηλώνει τις προσδοκίες η κυβέρνηση
Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση, ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με την σημασία του σημερινού Euro Working Group, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως θα διεξαχθεί συζήτηση τεχνικού χαρακτήρα που θα σχετίζεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Εξάλλου στην πραγματικότητα το κύριο επίδικο της σημερινής συνεδρίασης θα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων που έχουν απομείνει, όπως και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού έως το 2018. Παράλληλα θα γίνει -εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης-βολιδοσκόπηση των προθέσεων των Ευρωπαίων, στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία όπως και των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ περί της αναγκαιότητας μείωσης του αφορολόγητου και επιβολής νέων περικοπών στις συντάξεις.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο σημερινό EWG ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης , που θα αποπειραθεί να πείσει τους δανειστές πως για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού επαρκεί η υπεραπόδοση από τα φορολογικά έσοδα, ενώ θα υποσχεθεί την ενεργοποίηση του “κόφτη” τόσο σε ότι αφορά στις συντάξεις όσο και στις κοινωνικές δαπάνες αν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν.
Παράλληλα έχει υπάρξει ήδη υποχώρηση της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 7.500 ευρώ, στην δρομολόγηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3% από το 2019 μέχρι το 2023 , όπως και σε επιπλέον περικοπές στις όποιες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει. Γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι να προβλεφθεί παράλληλα, ρήτρα για αύξηση των κοινωνικών δαπανών αν καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ ταυτόχρονα ζητά ως αντάλλαγμα για την λήψη των εν λόγω μέτρων, να ενταχθεί άμεσα η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο η εν λόγω επιδίωξη της κυβέρνησης προσκρούει στην άκαμπτη στάση των δανειστών και κυρίως του Β. Σόιμπλε που απαιτεί την προκαταβολική λήψη μέτρων χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που η κυβέρνηση είναι φανερό πως δεν είναι σε θέση να πράξει, καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι δυσβάστακτο.