Με ένα μικρής έκτασης άρθρο, ο κύριος οικονομικής αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ, εξηγεί για ποιους λόγους η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι σχεδόν «στα σκαριά», φέρνοντας πάλι το θέμα του Grexit στο προσκήνιο.
Ο αρθρογράφος παρουσιάζει τρεις βασικούς λόγους που είναι πιθανή η έξοδος και καταλήγει, ρωτώντας τους Έλληνες αν είναι έτοιμοι για να το δεχτούν.
Το κείμενο του σε ελληνική μετάφραση, αναφέρει:
«Παρά την επικράτηση του Brexit στις ευρωπαϊκές επικεφαλίδες τον τελευταίο χρόνο, ο «δίδυμός» του, το Grexit δεν έχει εξαφανιστεί. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη φορά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το χρέος της Ελλάδας κάθε άλλο παρά βρίσκεται κοντά σε έναν δρόμο που θα επέτρεπε στη χώρα να παραμείνει με βιώσιμους όρους στη νομισματική ένωση. Και τώρα που το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους οφείλεται σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα είναι όμηρος των λαϊκίστικων πολιτικών κινήσεων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αν και πιστεύουμε ότι το Grexit είναι πιο πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε λιγότεροι ανήσυχοι από ό,τι στο παρελθόν.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι δεδομένου πως τα χρέη οφείλονται κυρίως σε άλλες κυβερνήσεις, μια ελληνική πτώχευση πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι η πιθανότητα του Grexit δεν είναι τόσο σοκαριστική όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν πάρει τα μέτρα τους για να μειώσουν την έκθεσή τους.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο οικονομικός πόνος από την αλλαγή νομίσματος δεν θα είναι και τόσο χειρότερος σε σχέση με αυτό που περνάνε.
Η πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο χρόνο ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Είσαστε έτοιμοι για Grexit;»