Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κρίσιμη συνάντηση των δανειστών με τον Τσακαλώτο-Στο “καναβάτσο” η κυβέρνηση
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κρίσιμη συνάντηση των δανειστών με τον Τσακαλώτο-Στο “καναβάτσο” η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει “ακουμπήσει” τις ελπίδες σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην σημερινή έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με τους δανειστές που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να βρεθεί λύση στις εκκρεμότητες που κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου στο Eurogroup της 20ης  Φεβρουαρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. […]

Η κυβέρνηση έχει “ακουμπήσει” τις ελπίδες σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην σημερινή έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με τους δανειστές που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να βρεθεί λύση στις εκκρεμότητες που κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου στο Eurogroup της 20ης  Φεβρουαρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο ακόμα και έτσι, το τίμημα αναμένεται να είναι υψηλό για την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στην θέση τους, περί λήψης μέτρων 3,5 δισ. ευρώ για το 2018, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ.

Κρίσιμο το διάστημα μέχρι την 20η Φεβρουαρίου

Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης “ψαλιδίζονται” από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με τους δανειστές να επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, με την έννοια ότι αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη , τότε η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας, την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκά κράτη με νευραλγικό ρόλο στην διαπραγμάτευση θα ξεκινά η προεκλογική περίοδος , που θα δράσει ανασταλτικά στις όποιες προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της εξόδου στις αγορές.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας σε συνέδριο στο Λοδίνο το βράδυ της Πέμπτης παραδέχτηκε πως “αν η συμφωνία διολισθήσει έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο , τότε η αβεβαιότητα θα επιστρέψει. Το πρόβλημα θα είναι σοβαρό, καθώς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τέταρτο πρόγραμμα”. 

Το καλύτερο σενάριο αυτή την στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι να επιτύχει μια λύση “πακέτο”  που να περιλαμβάνει μεν προληπτική νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, τα οποία ωστόσο να συνοδεύονται από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης  του ελληνικού χρέους, την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 όπως και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προϋπόθεση βέβαια  για μια τέτοια εξέλιξη είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την ύπαρξη συμφωνίας για τα εργασιακά, τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα άμεσα μέτρα περικοπών. Εξάλλου ανένδοτο εμφανίζεται και το ΔΝΤ που αν και ζητά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, απαιτεί ταυτόχρονα νέες περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου ορίου όπως και προληπτική νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο από το 2018 και μετά. Στο ίσιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)  Κλάους Ρέγκλινγκ, που υποστήριξε πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις