Νίκος Κοτζιάς: «Όπλο μας η διπλωματία και η διαπραγμάτευση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Κοτζιάς: «Όπλο μας η διπλωματία και η διαπραγμάτευση»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι σαφής: «Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Η δική μας φροντίδα είναι οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου […]

12.02.2017 | 16:57

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι σαφής: «Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Η δική μας φροντίδα είναι οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω».

Παράλληλα, είπε σχετικά με τις προκλήσεις ότι οι Τούρκοι αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω εσωτερικών αναγκών, ενώ τόνισε την ανάγκη να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, τα «κανάλια επαφής», ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας με την Τουρκία -οικονομικές, πολιτικές- επισημαίνοντας ότι «σε αυτό τον τομέα εμείς δεν κάνουμε καθόλου πίσω, και παρά τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα εξακολουθούμε να φροντίζουμε να είναι αυτοί οι δίαυλοι ανοιχτοί, ώστε όσο το δυνατό να πέσουν οι τόνοι.

Οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν.

Ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα της Τουρκίας είναι ότι πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες στις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο.

Εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Θα έλεγα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος. Είναι καλό όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, να συζητούν με την Τουρκία όλα τα προβλήματα ή και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, χωρίς όμως να κάνουν -και δεν νομίζω ότι έγινε- υποχώρηση από τις αρχές του κράτους Δικαίου της Ευρώπης».

 

 

Exit mobile version