Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα καθυστερήσουν τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο την διαπραγμάτευση […]
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα καθυστερήσουν τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο την διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών την καλύπτει “πέπλο μυστηρίου” καθώς δεν έχει γίνει με ακρίβεια και επίσημο τρόπο γνωστό, ποιες είναι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις των δανειστών, τις ακριβώς έχει δεχθεί η κυβέρνηση και σε ποιο σημείο βρίσκεται η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Πάντως ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε από την πλευρά των δανειστών, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αυτό που έχει γίνει γνωστό, κυρίως από δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ότι οι δανειστές ζητούν την προληπτική νομοθέτηση μέτρων της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ για την διετία 2018-2019, τα οποία δεν θα εφαρμοστούν αν πιαστούν οι οικονομικοί στόχοι που προβλέπονται για το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα τα φημολογούμενα μέτρα αφορούν -για το 2018- στην μείωση του αφορολόγητου στα 5.900-6.000 ευρώ που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με στόχο να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Ενώ για το 2019 ζητούνται από τους δανειστές περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.
Η μείωση του αφορολόγητου στα προαναφερθέντα επίπεδα εκτιμάται ότι θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση 550-600 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ενώ επιπρόσθετα πολίτες με εισοδήματα 6.000-8600 ευρώ το χρόνο-που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρο- θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο από 20-600 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση κάθε παρέμβαση στο αφορολόγητο, θα στοχοποιήσει τα χαμηλά εισοδήματα που θα δουν σε ετήσια βάση να εξανεμίζεται περίπου ένα μηνιαίος μισθός.
Οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται σε αυτό το πλαίσιο εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, όσο και για την δρομολόγηση των συγκεκριμένων μέτρων στα οποία θα δεσμευθεί η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.