Ο πολύς κ. Τόμσεν έχει κάνει του κόσμου τα λάθη, όπως λένε όλοι οι οικονομολόγοι! Έχει ισοπεδώσει την ελληνική οικονομία… Σφίγγει συνεχώς το ζωνάρι αναποτελεσματικά… Έχει αποτύχει και στα τρία μνημόνια… Και τώρα εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του και ζητάει από την… Ελλάδα να πάρει σκληρά μέτρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει […]
Ο πολύς κ. Τόμσεν έχει κάνει του κόσμου τα λάθη, όπως λένε όλοι οι οικονομολόγοι!
Έχει ισοπεδώσει την ελληνική οικονομία… Σφίγγει συνεχώς το ζωνάρι αναποτελεσματικά… Έχει αποτύχει και στα τρία μνημόνια…
Και τώρα εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του και ζητάει από την… Ελλάδα να πάρει σκληρά μέτρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις, καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη».
Στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Τονίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας».
Επιμένει πεισματικά ότι «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει σε μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο-βιώσιμο (sustainable).
Κατά τον Τόμσεν, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και τούτο διότι η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών, επιφέροντας αντι-αναπτυξιακές συνέπειες. Όσο το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, είναι πιθανός ό κίνδυνος να προκύψει μία νέα κρίση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, ενώ το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit…».
Για τα λάθη του ούτε μιλιά!