Με έντιμο συμβιβασμό μέτρων! Όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει η συμφωνία. Αυτό θα ξεμπλοκάρει την οικονομία, θα δώσει ρευστότητα μέσω της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση. Η δεύτερη φέρνει μέτρα… Δηλαδή μείωση συντάξεων από 100-400 ευρώ. Αύξηση φόρων από 40-800 ευρώ. Εκτίναξη της […]
Με έντιμο συμβιβασμό μέτρων!
Όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει η συμφωνία. Αυτό θα ξεμπλοκάρει την οικονομία, θα δώσει ρευστότητα μέσω της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.
Η δεύτερη φέρνει μέτρα… Δηλαδή μείωση συντάξεων από 100-400 ευρώ. Αύξηση φόρων από 40-800 ευρώ. Εκτίναξη της ακρίβειας λόγω ΦΠΑ. Αυτή την ώρα η Αθήνα συζητά τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 7.000 ευρώ.
Επίσης τη νομοθέτηση για το 2019 εξειδικευμένων μέτρων και έναν κόφτη αν δεν θα κατορθώνει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τρία χρόνια ή της τάξης του 3% για πέντε χρόνια.
Στο μεταξύ η κόντρα Ευρωπαίων και ΔΝΤ συνεχίζεται. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τις τελευταίες ώρες κινείται δραστήρια, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ΔΝΤ και Ευρώπης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τηλεφωνεί παντού! Δηλαδή είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές σε Αθήνα και Βερολίνο, ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες των εκπροσώπων και της κυβέρνησης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιθυμεί να «αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει -με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση, πριν η αξιολόγηση αποτελέσει προεκλογικό επιχείρημα και αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ευρωπαϊκές χώρες που βαδίζουν προς εκλογές».
Κύκλοι στην ΕΕ τονίζουν ότι «ο κ . Ντάισελμπλουμ θέλει το κλείσιμο της ελληνικής εκκρεμότητας παρουσία όλων των κορυφαίων σε μία σύσκεψη κορυφής».
Θα λάβουν μέρος ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μάρκο Μπούτι, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ταυτόχρονα Τσακαλώτος και Στουρνάρας αμφισβητούν ευθέως τον Τόμσεν. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το ΔΝΤ «δεν λαμβάνει υπόψιν την υπεραπόδοση του 2016 και εμμένει σε προβλέψεις για πλεονάσματα 1,5%, κάτι που αφενός δημιουργεί μεγάλες διαφορές με τις αντίστοιχες προβλέψεις των Ευρωπαίων αφετέρου στρεβλώνει τις προβολές του χρέους σε βάθος χρόνου.
Η ομάδα της Ν. Βελκουλέσκου λίγο ως πολύ συγκρίνει… πορτοκάλια με μήλα, άποψη που είχε εκφράσει επί της ουσίας και η Κομισιόν. Το ΔΝΤ στους υπολογισμούς για το αφορολόγητο μπλέκει τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, αγνοώντας ότι μόνο τα ζευγάρια μπορούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, ενώ από την άλλη στους υπολογισμούς για το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών δεν λαμβάνει υπόψιν ότι στο ίδιο “καλάθι” μπαίνει και η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση και η δαπάνη του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, με τις οποίες επιχειρείται η σύγκριση».
Ο Διοικητής της ΤτΕ έχει ενοχληθεί για την επιμονή του ΔΝΤ να προβλέπει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για την οποία θα πρέπει να υπάρχουν 10 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ δεν εξηγεί το πώς και το γιατί και μάλιστα με φόντο τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ και του SSM που δείχνουν ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας βρίσκεται στο 18%.