Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι με το παραμικρό κρύωμα που τους ταλαιπωρεί, παίρνουν φαρμακευτική αγωγή χωρίς συνταγή γιατρού, ή πολλά παυσίπονα χωρίς να γνωρίζουν τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί.
Ο δρ Saul Hymes, ειδικός στην παιδιατρική μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Παίδων Stony Brook της Ν. Υόρκης, μίλησε στο πλαίσιο της όγδοης ετήσιας εβδομάδας «Get Smart About Antibiotics Week» που γίνεται είναι υπό την αιγίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 16 έως 22 Νοεμβρίου, για το πότε πρέπει να λαμβάνει κανείς αντιβίωση.
«Κάθε χρήση αντιβιοτικών οδηγεί, τελικά, σε ανθεκτικά βακτήρια, εφόσον τα εν λόγω αντιβιοτικά απλά δεν θα λειτουργούν πια. Και η υπερβολική και άσκοπη χρήση τους για ιούς ή κρυολογήματα επιταχύνει την εξελικτική διαδικασία αντίστασης των ιών στα αντιβιοτικά».
«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η αντιβίωση θεραπεύει βακτηριακές λοιμώξεις, ΟΧΙ ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη», πρόσθεσε ο Hymes, τονίζοντας πόσο υποχρεωτικό είναι να υπάρχει συνταγή γιατρού.
Τα περισσότερα «απλά» προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, όπως ο πονόλαιμος, οι λοιμώξεις σε αυτιά και μύτη, τα κρυολογήματα και η βρογχίτιδα, καταπολεμούνται με ξεκούραση, ζεστά ροφήματα, μείωση του καπνίσματος και λήψη ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφένης, που ρίχνουν τον πυρετό.
Για την μπουκωμένη μύτη, οι ειδικοί συνιστούν ζεστές κομπρέσες πάνω από τη μύτη και το μέτωπο, ή κάποιο αποσυμφορητικό ή αλατούχο ρινικό σπρέι, ή εισπνοές ζεστού ατμού από το ντους ή από ένα μπολ με ζεστό νερό όταν αναφερόμαστε σε ενήλικες.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να ολοκληρώνουμε τον κύκλο της αντιβίωσης και να μην την «παρατήσουμε» όταν αισθανθούμε πως αναρρώνουμε. Επίσης «απαγορεύεται» να μοιραζόμαστε τα αντιβιοτικά ή να τα φυλάμε στο ντουλάπι για την επόμενη φορά που θα κρυολογήσουμε.
Η προσοχή και η καθαριότητα, επιβάλλεται αν θέλουμε να αποφύγουμε τις συνηθισμένες ασθένειες. Ο εμβολιασμός, το καλό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, ευνοούν σε τεράστιο βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.