Μια αποκάλυψη που εξηγεί την πολύ σκληρή αντιμετώπιση που έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα, έκανε ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν– γνωστός για την φανατική του θέση πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα. Ο Γερμανός οικονομολόγος, δήλωσε στην παρουσίαση του βιβλίου του, πως ο Σόιμπλε είχε […]
Μια αποκάλυψη που εξηγεί την πολύ σκληρή αντιμετώπιση που έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα, έκανε ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν– γνωστός για την φανατική του θέση πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα.
Ο Γερμανός οικονομολόγος, δήλωσε στην παρουσίαση του βιβλίου του, πως ο Σόιμπλε είχε δρομολογήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015, όμως τον σταμάτησε η Μέρκελ με τον Ολάντ.
Για να ολοκληρώσει μάλιστα το σχέδιο του το 2015, ο Γερμανός υπουργός είχε τη βοήθεια 15 υπουργών που υποστήριζα θερμά το Grexit.
Ο Ζιν, που στο παρελθόν ήταν πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου, παρουσίασε το βιβλίο του που αφορά στο σχέδιο του για μια πιο ελαστική Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αποτρέπει τις οικονομικές κρίσεις των χωρών.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Μαύρος Ιούνιος» ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος προτείνει μια Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει πιο χαλαρά τις δυσκολίες των χωρών- γεγονός που σημαίνει πως θα επιτρέπει την έξοδο, αλλά και την επανένταξη όταν οι χώρες καταφέρουν να «δυναμώσουν» και πάλι.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο Ζιν παρουσιάζει ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης και της εξυγίανσης του ευρώ.
Σε απόσπασμα του αναφέρει: «ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής. Αυτό το ονομάζω ευρώ που αναπνέει, που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους».
Στην πορεία, όσες χώρες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, θα μπορούν να γίνουν και πάλι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ο Σόιμπλε ήταν έτοιμος να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ
Με τον ίδιο να διαφωνεί με την αποτροπή της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, λέει: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ».
«Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη», συμπληρώνει, σταθερός στην άποψη του για τη χώρα μας.
Ο Ζιν, υποστηρίζει πως τα δημοσιονομικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι απαραίτητο να περιοριστούν, καθώς και η δυνατότητα της να αγοράζει ομόλογα.
«Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους και απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», δήλωσε μιλώντας στην DW.
Ο τίτλος του βιβλίου
Ο «Μαύρος Ιούνιος δεν συνδέεται μόνο με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, αλλά και μια άλλη, δικαστική απόφαση στη Γερμανία, που σύμφωνα με τον Ζιν είναι άκρως απογοητευτική και επικίνδυνη.
«Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς σχεδόν να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, υποτάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα της απόφασης που αφορά το ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ο ανώτατος δικαστής ήταν από την Ελλάδα και ο εισαγγελέας από την Ισπανία, δύο χώρες με ξεκάθαρα συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση».