Όσο περνά ο χρόνος χωρίς απτές εξελίξεις στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τόσο στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση που ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χαθεί το “momentum” για την ποσοτική χαλάρωση με την ελληνική οικονομία να βυθίζεται στην αβεβαιότητα και το τέταρτο μνημόνιο να βρίσκεται “προ των πυλών”.
Οι δανειστές επιμένουν στην λήψη δραστικών, προληπτικών μέτρων της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 6.000 ευρώ όπως και περικοπών στις συντάξεις μέσω του “κουρέματος” της προσωπικής διαφοράς.
Την ίδια στιγμή η σημερινή επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Ελλάδα, λειτουργεί ως επιπρόσθετο μέσο πίεσης για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βασική προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας έστω και “στο παραπέντε” είτε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είτε σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν από την 9η Μαρτίου. Ενδνεικτικό ωστόσο του κλίματος που επικρατεί στους δανειστές είναι ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τρίτο θέμα στην ατζέντα στο επικείμενο Eurogroup, δείγμα πως οι προσδοκίες για συμφωνία σε αυτό, είναι ασθενείς.
Θετική φωνή σχετικά με τις ελληνικές θέσεις ήταν αυτή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, που σημείωσε πως “οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί” ενώ πρόσθεσε πως “έχουν εντοπιστεί τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2018”.
Ωστόσο όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και δεν επιτυγχάνεται μια συνολική συμφωνία, τόσο οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών που απεργάζονται σενάρια ρήξης, αποκτούν δεσπόζοντα ρόλο στην διαπραγμάτευση υποσκελίζοντας τους εκπροσώπους των δανειστών -όπως είναι η Κομισιόν-που επιδιώκουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.