Η συνεργασία έχει στόχο την βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους ενέργειας
- Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ) σε συνεργασία με την GE, εγκαθιστούν το πρώτο στον κόσμο Digital Smelter, μία καινοτόμα ψηφιακή λύση στην διαδικασία της ηλεκτρόλυσης, βασισμένη στο λειτουργικό σύστημα Predix*
- Το Digital Smelter θα αναπτυχθεί από ομάδες της GE στις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ, αποτελώντας παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για το πρώτο παγκοσμίως στο είδος του έργο
- Η ψηφιακή αυτή λύση θα βελτιστοποιήσει τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ), μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας την ποσότητα φθοριούχου αργιλίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και επιτρέποντας την πρόβλεψη τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης
- Η ΑτΕ εφαρμόζοντας τις ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου ανοίγει το δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση κατανάλωσης ενέργειας του κρίσιμου τομέα του αλουμινίου στην Ευρώπη
Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ), θυγατρική του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και η GE (NYSE: GE) υπέγραψαν στις 13 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δεκαετή συμφωνία με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter, της πρώτης διεθνώς ψηφιακής λύσης στην ηλεκτρόλυση, που θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας.
Οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της επόμενης γενιάς της διεργασίας της ηλεκτρόλυσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δημήτρης Στεφανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, και ο Joseph Anis, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενεργειακών Υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, παρουσία ανώτερων στελεχών και από τις δύο εταιρείες, στο Ντουμπάι.
«Ως η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην
Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιτύχουμε τη βελτιστοποίηση των διεργασιών στο σύνολο των εργασιών μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης.
«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης της GE θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τον κλάδο του αλουμινίου, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής μας απόδοσης και θα θέσει νέα πρότυπα αναφοράς για τον κλάδο».
Αναδεικνύοντας τις ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, την εμπειρία στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και τη βιομηχανική τεχνογνωσία της GE, ηοι ψηφιακή λύση για τις εργασίες ηλεκτρόλυσης αναπτύσσεται από μια ομάδα μηχανικών και στελεχών ανάπτυξης λογισμικού που εργάζονται στο Σαν Ραμόν (ΗΠΑ), Digital Smelter Center of Excellence (COE) της GE Power στο Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Διεθνές Κέντρο Ερευνών της GE Power στο Μπανγκαλόρ (Ινδία). Το έργο θα εκτελεστεί από την ομάδα του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, ενώ η εγκατάσταση στην οποία θα υλοποιηθεί η ψηφιακή αυτή λύση βρίσκεται στην Ελλάδα στον Αγ. Νικόλαο, Βοιωτίας.
«Η GE βρίσκεται στην πρωτοπορία της ψηφιοποίησης του μέλλοντος του κλάδου, τόσο παγκοσμίως όσο και στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παρέχοντας – μεταξύ άλλων – ψηφιακές βιομηχανικές λύσεις για την παραγωγή Ενέργειας και τον κλάδο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)», δήλωσε ο Joseph. Anis. «Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των ομάδων μας που βρίσκονται ανά τον κόσμο, με αυτά του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, θα συνεργαστούμε με την ΑτΕ ώστε να γράψουμε ένα ακόμα νέο κεφάλαιο, αυτή τη φορά στη ιστορία των εργασιών ηλεκτρόλυσης».
Η GE υπήρξε για παραπάνω από δύο δεκαετίες σταθερός συνεργάτης του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέσω της συνεργασίας της με την ΜΕΤΚΑ Α.Ε. σε έργα EPC και μετέπειτα με την ΑτΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανάπτυξης της εταιρείας, προμηθεύοντας την ΑτΕ με προηγμένες τεχνολογίες και υπογράφοντας πολυετείς συμβάσεις συντήρησης αεριοστροβίλων και των συνδεδεμένων με αυτούς γεννητριών.
Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.
«Θα είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε το ψηφιακό ισοδύναμο μίας πραγματικής ηλεκτρόλυσης, που δημιουργείται χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλα βασισμένα στη φυσική», δήλωσε ο Bhanu Shekhar, Επικεφαλής Ψηφιακών Τεχνολογιών (Chief Digital Officer) της GE Power στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. «Πρόκειται για ένα ζωντανό ψηφιακό μοντέλο που θα παράγει συνεχώς στοιχεία για τη λειτουργία της ηλεκτρόλυσης και θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση ενέργειας και την κατανάλωση πρώτων υλών στον κλάδο της ηλεκτρόλυσης».
«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, μειώνοντας, σε ετήσια βάση, το κόστος πρώτων υλών, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος αποκατάστασης των τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης», κατέληξε ο Δημήτρης Στεφανίδης.
Οι ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου ανοίγουν το δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας του κρίσιμου αυτού κλάδου στην Ευρώπη, την γεωγραφική περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) αλλά και αλλού.
Μια αύξηση κατά 1% στην απόδοση των εργασιών ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου μπορεί να συνεισφέρει, σε παγκόσμια βάση, στην ετήσια εξοικονόμηση 970 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής, στην αύξηση της παραγωγής κατά 936 εκ. δολαρίων ΗΠΑ, και στην εξοικονόμηση 464 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.
Μόνο στη γεωγραφική περιοχή του ΣΣΚ, η ίδια αύξηση κατά 1% μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 28 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Σήμερα, η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου της περιοχής αντιπροσωπεύει μέχρι και 10% της παγκόσμιας παραγωγής και η GE κατέχει ιστορικά ηγετική θέση στον κλάδο, εργαζόμενη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των πελατών της.