Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου σήμερα, της δεύτερης συχνότερης αιτίας θανάτου μετά τα ατυχήματα. Η 15η Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, και έχει στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανάγκες αυτών των μικρών πλασμάτων που νοσούν. Κάθε […]
Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου σήμερα, της δεύτερης συχνότερης αιτίας θανάτου μετά τα ατυχήματα.
Η 15η Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, και έχει στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανάγκες αυτών των μικρών πλασμάτων που νοσούν.
Κάθε χρόνο, περίπου 150.000 παιδιά πεθαίνουν από την επάρατη νόσο, ενώ στη χώρα μας 300 σχεδόν παιδιά προσβάλλονται ετησίως, κυρίως από λευχαιμία.
Αν και τα οχτώ στα δέκα παιδιά καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ασθένεια, χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση εξακολουθεί να είναι τεράστια, όπως και για ενημέρωση των γονέων.
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.
Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού, αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.
«Ένα παιδί με καρκίνο αξίζει να αντιμετωπίζεται σαν οποιοδήποτε άλλο».
Ένα πολύ συγκινητικό video κυκλοφορεί από την οργάνωση Grupo de Apoio ao Adolescente e à Criança com Câncer της Βραζιλίας, που πρέπει να μας προβληματίσει για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα παιδάκια αυτά.
Τα διάσημα καρτούν κοιτούν την κάμερα και λένε: «Θέλουμε οι άνθρωποι να καταλάβουν πως είμαστε άρρωστοι όχι επειδή το θέλουμε. Να σταματήσουν να μας κοιτούν έτσι.».
Ο Γκάρφιλντ, η Όλιβ Όιλ και ο Ποπάι, αλλά και ο Σνούπι είναι μέλη της καμπάνιας! Οι γονείς μιλούν για το πρόβλημα τους και στη συνέχεια τα καρτούν, στέλνουν το μήνυμα σε όλους μας, πως αυτά τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και τη συμπαράσταση όλου του πλανήτη, χωρίς ποτέ να τα κάνουμε να νιώσουν «προβληματικά».