Σε σχετικό του δημοσίευμα για την Ελλάδα οι New York Times αναφέρονται στην παρατεταμένη ελληνική κρίση όπως και στην αδυναμία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης α λόγω των διαφωνιών με τους δανειστές.
Παράλληλα γίνεται ειδική μνεία στους χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν να κλείσουν τα “μπλοκάκια” καθώς αδυνατούν ανταπεξέλθουν στην υπέρμετρη φορολογία. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα περίπου 21.000 επαγγελματίες επέλεξαν το τελευταίο διάστημα αυτή την λύση.
Ειδικότερα αναφέρεται “Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους συνεχίζουν να εργάζονται” , δήλωσε στους New York Times ο Δημήτρης Τσαμόπουλος, λογιστής. “Όμως τώρα θα το κάνουν στην αγορά της μαύρης εργασίας. Λένε ότι χρειάζονται έναν τρόπο για να επιζήσουν”.
Ενώ το κείμενο συνεχίζεται αναφέροντας πως “λίγα προβλήματα είναι πιο βαθιά ριζωμένα- ή δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν- από την παραοικονομία, η οποία φαίνεται να ενισχύεται ξανά, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας αναγκάζουν τους κάποτε νομοταγείς Ελληνες να καταφύγουν στη μαύρη εργασία. Η αγορά μαύρης εργασίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 20-25% του ΑΕΠ, καθώς περισσότεροι σταματούν να δηλώνουν το εισόδημά τους για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους που, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχουν αυξηθεί έως και κατά 70% του ατομικού ακαθάριστου εισοδήματος”.
Ενώ περαιτέρω σημειώνεται : “Η καρδιά του ζητήματος είναι ότι ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών και επιχειρηματιών απλά δεν έχουν πλέον τους πόρους για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους”, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Γενς Μπαστιάν, οικονομολόγος και μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ , που είχε ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης την εξέλιξη των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης.
Επιπρόσθετα το δημοσίευμα αναφέρεται στην νέα αντιπαράθεση ελληνικής κυβέρνησης-δανειστών σημειώνοντας “στο μεταξύ επιχειρήσεις και πολίτες πασχίζουν να ανταπεξέλθουν σε μία οικονομία που υπέστη ένα καταστροφικό σοκ το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέβαλε capital controls και έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδους από το ευρώ. Παρά την ήπια ανάκαμψη, η οικονομία συρρικνώθηκε πάλι στο τέταρτο τρίμηνο, κάνοντας πολλούς Ελληνες να χλευάζουν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη”.
“Με την ανεργία στο 23%, για κάποιους η παραοικονομία είναι σανίδα σωτηρίας. Άλλοι το βλέπουν ως τρόπο να εμποδίσουν την κυβέρνηση, την οποία δεν εμπιστεύονται, να ρίξει τα χρήματά τους στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους”.
Ενώ στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις Ελλήνων πολιτών όπως ο Γιάννης (που δεν θέλησε να πει το επώνυμό του) που δηλώνει πως “Είναι σαν να σε αναγκάζουν να γίνεις παράνομος. Βεβαίως θα συνεχίσω να εργάζομαι στη μαύρη αγορά. Πρέπει να τα βγάλω πέρα”. Ενώ επίσης είπε πως έχει ανοίξει εταιρεία στην Βουλγαρία όπου ο φόρος είναι μόνο 10%.
“Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν κάνει το ίδιο στη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία, για να αποφύγουν τους υψηλούς φόρους στην πατρίδα τους. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για το ελληνικό ταμείο και τη δημιουργία άδικου ανταγωνισμού για τους επιχειρηματίες που πληρώνουν φόρους” καταλήγει το δημοσίευμα.