Εντός της κυβέρνησης γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην βάση της συγκρότηση μια γραμμής πλεύσης απέναντι στους δανειστές, που να μην συνιστά πλήρη παράδοση στους όρους τους οποίους αυτοί θέτουν.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να αποδεχθεί κάποια μέτρα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση αλλά όχι τέτοιας έντασης που θα καθιστούν το πολιτικό κόστος μη διαχειρίσιμο, με έλλογη απόρροια την πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Εξάλλου εδραζόμενος σε αυτή την πολιτική γραμμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει στο Eurogroup να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα ώστε να εξειδικευθούν τα επιπλέον μέτρα που προτίθεται να δεχθεί η κυβέρνηση.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 15 Μαρτίου, για αυτό και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ. Στις εν λόγω συναντήσεις ενδέχεται να τεθεί το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά με τις πιέσεις των δανειστών για την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης να εντείνονται. Ενδεικτική είναι η στάση του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ που σε συνέντευξή του στο “Πρώτο ΘΕΜΑ” δήλωσε “δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης” ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προ-νομοθέτηση μέτρων.