Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / H ώρα του κρίσιμου Eurogroup: Εδώ και τώρα τα επώδυνα μέτρα, λένε οι δανειστές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ώρα του κρίσιμου Eurogroup: Εδώ και τώρα τα επώδυνα μέτρα, λένε οι δανειστές

Πολύ άσχημα μοιάζουν τα πράγματα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αγωνιά για τον τρόπο που θα μεταφέρει στον λαό τα νέα μέτρα, την ώρα που επιμένει πως οι Έλληνες δεν θα πληρώσουν σε φόρους ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Λίγο πριν το σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Euroworking Group, δίνει […]

Emergency meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on July 7, 2015 / Έκτατκτο Γιούρογρουπ στις Βρυξέλλες, στις 7 Ιουλίου, 2015

Πολύ άσχημα μοιάζουν τα πράγματα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αγωνιά για τον τρόπο που θα μεταφέρει στον λαό τα νέα μέτρα, την ώρα που επιμένει πως οι Έλληνες δεν θα πληρώσουν σε φόρους ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Λίγο πριν το σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Euroworking Group, δίνει τελεσίγραφο στο Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο, ή θα υπογράψει η Ελλάδα τα μέτρα, ή οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Αθήνα, με εφιαλτικές εξελίξεις.

Οι δανειστές απατούν προληπτικά μέτρα και για μετά το 2018, με τον Τόμας Βίζερ να προειδοποιεί πως το κλείσιμο της συμφωνίας, πιθανόν και να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα.

h_52581654

Σύμφωνα με τον Βίζερ, οι δανειστές,

·Προτάσσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα

·Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση

·Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο

·Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους και στόχων στα πλεονάσματα ίσως που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφασιστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018.

epa05296481 Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (L) is welcomed by the President of Eurogroup, Dutch Finance Jeroen Dijsselbloem (R), prior to the start of an Eurogroup Finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 09 May 2016. Eurozone's ministers will discuss a deal to unblock a 5 billion Euro aid package to Greece.  EPA/OLIVIER HOSLET

Η κυβέρνηση ελπίζει βέβαια και μια απομάκρυνση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού έχει στο πλευρό της την Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να λέει αυτή την τελευταία κουβέντα.

Αυτό που θεωρείται επιτυχία για το Μαξίμου, είναι μια συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης κοντά στις αρχές του Μάρτη, κάτι που σημαίνει πως προλαβαίνουν να φέρουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για 12 εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Τα πρώτα 8 νομοσχέδια και τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018 είναι σχεδόν έτοιμα για να λάβουν την έγκριση των θεσμών, αλλά ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στα  Εργασιακά, την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Την ώρα που η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει σε απόλυτο βαθμό και η αγορά δεν μπορεί να «αναπνεύσει».

Αν η Ελλάδα χάσει την συνάντηση με την ποσοτική χαλάρωση στις 9 Μαρτίου, η επόμενη είναι στις 27 του Απρίλη, που σημαίνει πως χάνεται μεγάλο διάστημα.

H επιστροφή της χώρας στις αγορές θα καθυστερήσει, τα λουκέτα θα αυξάνονται και ο ελληνικός λαός θα έχει τα μνημόνια συνεχώς πάνω από το κεφάλι του.

Οι ολλανδικές εκλογές την 15η του Μάρτη, μπορεί να φέρουν κι άλλα εμπόδια στη χρηματοδότηση της χώρας.

Όπως και να έχει, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, άκουσαν τον πιλότο στον αεροπλάνο της γραμμής να εύχεται «καλή επιτυχία στη διαπραγμάτευση», όμως οι δανειστές δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, ούτε καν με ευχές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις