Πολύ άσχημα μοιάζουν τα πράγματα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αγωνιά για τον τρόπο που θα μεταφέρει στον λαό τα νέα μέτρα, την ώρα που επιμένει πως οι Έλληνες δεν θα πληρώσουν σε φόρους ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Λίγο πριν το σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Euroworking Group, δίνει […]
Πολύ άσχημα μοιάζουν τα πράγματα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αγωνιά για τον τρόπο που θα μεταφέρει στον λαό τα νέα μέτρα, την ώρα που επιμένει πως οι Έλληνες δεν θα πληρώσουν σε φόρους ούτε ένα ευρώ παραπάνω.
Λίγο πριν το σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Euroworking Group, δίνει τελεσίγραφο στο Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο, ή θα υπογράψει η Ελλάδα τα μέτρα, ή οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Αθήνα, με εφιαλτικές εξελίξεις.
Οι δανειστές απατούν προληπτικά μέτρα και για μετά το 2018, με τον Τόμας Βίζερ να προειδοποιεί πως το κλείσιμο της συμφωνίας, πιθανόν και να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα.
Σύμφωνα με τον Βίζερ, οι δανειστές,
·Προτάσσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα
·Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση
·Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο
·Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους και στόχων στα πλεονάσματα ίσως που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφασιστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018.
Η κυβέρνηση ελπίζει βέβαια και μια απομάκρυνση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού έχει στο πλευρό της την Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να λέει αυτή την τελευταία κουβέντα.
Αυτό που θεωρείται επιτυχία για το Μαξίμου, είναι μια συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης κοντά στις αρχές του Μάρτη, κάτι που σημαίνει πως προλαβαίνουν να φέρουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για 12 εκκρεμή προαπαιτούμενα.
Τα πρώτα 8 νομοσχέδια και τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018 είναι σχεδόν έτοιμα για να λάβουν την έγκριση των θεσμών, αλλά ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στα Εργασιακά, την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Την ώρα που η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει σε απόλυτο βαθμό και η αγορά δεν μπορεί να «αναπνεύσει».
Αν η Ελλάδα χάσει την συνάντηση με την ποσοτική χαλάρωση στις 9 Μαρτίου, η επόμενη είναι στις 27 του Απρίλη, που σημαίνει πως χάνεται μεγάλο διάστημα.
H επιστροφή της χώρας στις αγορές θα καθυστερήσει, τα λουκέτα θα αυξάνονται και ο ελληνικός λαός θα έχει τα μνημόνια συνεχώς πάνω από το κεφάλι του.
Οι ολλανδικές εκλογές την 15η του Μάρτη, μπορεί να φέρουν κι άλλα εμπόδια στη χρηματοδότηση της χώρας.
Όπως και να έχει, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, άκουσαν τον πιλότο στον αεροπλάνο της γραμμής να εύχεται «καλή επιτυχία στη διαπραγμάτευση», όμως οι δανειστές δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, ούτε καν με ευχές.