Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τις προκλήσεις της Τουρκίας, τις διαθέσεις της χώρας και τις γκρίζες ζώνες. Ο κ. Κοτζιάς, είπε πως σε κάθε κίνηση της Τουρκίας που προκαλεί τη χώρα, υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση.
«Πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά, προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια. Έχουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους συζήτησης, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, είμαστε η χώρα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί θα ήταν μεγάλο κέρδος για εμάς ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός της. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».
Για τον δρόμο της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τη στήριξη της, συμβουλεύοντας όμως τη γειτονική χώρα να αλλάξει συμπεριφορά.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές στην Άγκυρα, είναι πως παιχνίδια σαν αυτό στο Φαρμακονήσι, δεν πρέπει να επαναληφθούν, καθώς «δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».
Όσο για την «εκδρομή» στα Ίμια από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, ο υπουργός απάντησε πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο, αφού «προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι γινόταν στο παρελθόν».
Τόνισε δε πως ότι η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας και της κυριαρχίας μας» που « είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν».
«Εγώ μιλάω πολύ λίγο, πράττω πολλά», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Κοτζιά, με την οποία εννόησε πως έχει μιλήσει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις και γνωρίζουν για τις ασταμάτητες παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους.
«Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο». Η «σιωπή» του κ. Καμμένου να μην απαντήσει στις τελευταίες προσωπικές επιθέσεις ήταν μια σωστή κίνηση, κρίνει ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε μία γκρίζα ζώνη και μετά να τη διεκδικήσει.
Σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου και πώς αυτό επηρέασε την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως «η νευρικότητα της Τουρκίας υπάρχει πολύ πριν από την προσπάθεια πραξικοπήματος του περσινού καλοκαιριού και από την υπόθεση των “8”.
«Η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δε συνεπάγεται ότι κάθε Τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια. Υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να καλύπτει πραξικοπηματίες» τόνισε ότι «θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να εφαρμόσει το κράτος δικαίου, να εγγυάται ότι θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σωματική και ψυχική ακεραιότητα και μετά να διεκδικεί οτιδήποτε άλλο».
Ο Νίκος Κοτζιάς, εξήγησε πως η Τουρκία επιθυμεί την έξοδο του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, για να μην ελέγχονται οι κινήσεις της και αποκάλυψε πως ο ίδιος έχει έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους.
Επιχειρηματολόγησε μάλιστα με το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, όπου δεν είναι τυχαίο που «έγινε στην περιοχή 3 και 4, όπου η Τουρκία έχει αποκλείσει την ύπαρξη συνεργασίας για την αποτροπή του προσφυγικού» εκφράζοντας την άποψη ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις άλλες χώρες και τονίζει την ανάγκη να έχει μια υγιή συνεργασία με την Ελλάδα.
«Εγώ υποστηρίζω απέναντι στους Τούρκους ότι πρέπει να μετρήσουν την περιοχή τους. Με την Ρωσία δεν είναι μακροχρόνια η σχέση τους. Με τους Αρμένιους δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις ουσιαστικά, λόγω του θέματος της Γενοκτονίας. Στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται με έναν τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μόνη χώρα με την οποία έχουν φυσιολογικές σχέσεις -και θα έπρεπε- και που τους στηρίζει να εξευρωπαϊστούν, είναι η Ελλάδα», κατέληξε.