Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που πλέον είναι σε θέση να προβλέπει ποιοι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη ζωή τους λόγω του εθισμού σε κακές συνήθειες, όπως τα ναρκωτικά. Οι ερευνητές, κατάφεραν μέσω απεικονιστικών τεχνικών, να εξετάσουν έφηβους και να διαπιστώσουν αν θα έχουν ροπή σε ουσίες στη μετέπειτα ζωή τους Η μελέτη, βασίστηκε […]
Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που πλέον είναι σε θέση να προβλέπει ποιοι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη ζωή τους λόγω του εθισμού σε κακές συνήθειες, όπως τα ναρκωτικά.
Οι ερευνητές, κατάφεραν μέσω απεικονιστικών τεχνικών, να εξετάσουν έφηβους και να διαπιστώσουν αν θα έχουν ροπή σε ουσίες στη μετέπειτα ζωή τους
Η μελέτη, βασίστηκε σε στοιχεία 144 εφήβων που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, ενώ δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Κνούτσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, υπέβαλαν στη συνέχεια τα παιδιά σε ψυχολογικά τεστ για να ερευνηθούν τα στοιχεία της προσωπικότητας και αν είναι ικανά να παρασύρουν το άτομο σε τέτοιες ενέργειες.
Η παρορμητικότητα είναι για παράδειγμα ένα από τα βασικότερα στοιχεία, που χρόνια τώρα παρατηρείται σε ανθρώπους που έχουν πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών.
Οι έφηβοι των οποίων ο εγκέφαλος αντιδρούσε με συγκεκριμένο τρόπο σε απολαύσεις, θα ήταν πιο επιρρεπείς σε ουσίες.
Για την ακρίβεια, οι νέοι που έχουν λιγότερα κίνητρα και δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα την ιδέα απόκτησης χρημάτων, είναι πιο εύκολο να γίνουν θύματα των ουσιών.
Η τάση του εγκεφάλου να κλίνει προς λιγότερες συμβατικές απολαύσεις, όπως αυτή των ουσιών, φαίνεται από την εφηβεία και προβλέπει το κακό μέλλον του νέου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος αυτή μπορεί να γλιτώσει πολλά παιδιά από την χρήση ναρκωτικών ουσιών, στρέφοντας τα σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους αποσπούν την προσοχή από αρνητικές σκέψεις.
Προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, όμως οι επιστήμονες έχουν πολλές ελπίδες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», ενώ μεταξύ των ερευνητών ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών.