Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Κοινωνική απομόνωση: Όταν το άγχος σας απομακρύνει από τις ανθρώπινες σχέσεις
PLUS

Κοινωνική απομόνωση: Όταν το άγχος σας απομακρύνει από τις ανθρώπινες σχέσεις

Η κοινωνική φοβία, που μας απομονώνει από τους ανθρώπους, παρατηρείται πλέον όλο και πιο συχνά, με τα συμπτώματα να μην είναι εμφανή. Όμως πρέπει να προβληματιστούμε, αν διαπιστώσουμε πως έχουμε απομακρυνθεί από τις παρέες μας, ή μας κυνηγά ο φόβος της αρνητικής κριτικής, σε σημείο εξαντλητικό και επικίνδυνο για την ψυχική μας υγεία. Οι άνθρωποι […]

kinonikifob

Η κοινωνική φοβία, που μας απομονώνει από τους ανθρώπους, παρατηρείται πλέον όλο και πιο συχνά, με τα συμπτώματα να μην είναι εμφανή.

Όμως πρέπει να προβληματιστούμε, αν διαπιστώσουμε πως έχουμε απομακρυνθεί από τις παρέες μας, ή μας κυνηγά ο φόβος της αρνητικής κριτικής, σε σημείο εξαντλητικό και επικίνδυνο για την ψυχική μας υγεία.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, φοβούνται συνεχώς ότι οι πράξεις τους θα τους φέρουν σε αμηχανία, σε δύσκολες καταστάσεις και ότι θα εξευτελιστούν για αυτό, από τους άλλους.

Ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι πως «πάσχουμε» από κοινωνική φοβία, είναι όταν βρισκόμαστε με φίλους και ο φόβος πως θα χαρακτηριστούν οι κινήσεις μας είναι υπερβολικός. Δεν μιλάμε πολύ, δεν θέλουμε να φάμε μπροστά τους ή να μιλήσουμε πιο επίσημα σε μία εκδήλωση που απαιτείται.

social-phobia-teenage1

Η κοινωνική φοβία μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητική. Ορισμένες μέρες, είναι δυνατόν να εμποδίζει το άτομο από του να πηγαίνει στην εργασία του ή στο σχολείο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοινωνική φοβία αυτής της μορφής, δυσκολεύονται να κάνουν και να διατηρούν φίλους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοινωνική φοβίας:

• Υπερβολικός φόβος ότι οι άλλοι θα αντιληφθούν τα σημάδια του άγχους

• Αυτό-παρατήρηση σε υπερβολικό βαθμό και άγχος στις καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις

• Υπερβολικός φόβος παρατήρησης ή κριτικής από τους άλλους

• Φόβος ότι το άτομο θα δράσει με τρόπο που θα «γίνει ρεζίλι»

• Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων

• Σωματικά συμπτώματα: εφίδρωση, ταχυκαρδία, τάση προς εμετό, εφίδρωση, κ.α

• Μειωμένη συμμετοχή στις κοινωνικές συναναστροφές

SA

Τι προκαλεί την κοινωνική φοβία

Ορισμένες έρευνες εμπλέκουν την αμυγδαλή του εγκεφάλου που ελέγχει τις αντιδράσεις των ανθρώπων στο φόβο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει φανεί να παίζει μεγάλο ρόλο η κληρονομικότητα.

Επίσης μελετάται η επιρροή του περιβάλλοντος στη γένεση της κοινωνικής φοβίας. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν την πάθηση, μπορεί να αποκτούν τη φοβία λόγω του ότι παρατηρούν τη συμπεριφορά αυτή και τις συνέπειες της σε άλλους. Οι επιστήμονες πάντως, ερευνούν συνεχώς αυτό το φαινόμενο ώστε να βρουν μεθόδους καταπολέμησης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το πρόβλημα, καλό είναι να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, καθώς η καταφυγή σε αλκοόλ ή ουσίες είναι πολύ πιθανή.

Η διαταραχή αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω της ψυχοθεραπείας ή όταν το άτομο βιώνει πολύ έντονα συμπτώματα και μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το θέμα είναι να ανακαλύψει ο απομονωμένος άνθρωπος τι είναι αυτό πού τον τρομάζει, γιατί τον τρομάζει και πώς θα μπορέσει να επιτρέψει στον εαυτό του την έκθεση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις