Με περίσσεια αισιοδοξία μίλησε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, όμως στην πράξη δεν φαίνεται να κλείνει η αξιολόγηση.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, η πλειοψηφία μιλά στα «πηγαδάκια» ακόμη και για ελάφρυνση φόρων, όμως όλοι θυμόμαστε πόσα έλεγε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ανακοίνωνε το πλαίσιο της συμφωνίας.
Η διαπραγματευτική ομάδα που ξέρει την κατάσταση καλύτερα από όλους, δεν έχει το ίδιο χαμόγελο με τους υπόλοιπους στο Μαξίμου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εξήγησε στην Καθημερινή πως αυτό που είναι τώρα αναγκαίο, είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης.
– «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και θα είναι συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών.
Μέριμνα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός πολιτικών ώστε να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων ώστε τα οφέλη των θετικών μέτρων επέκτασης να είναι καλά στοχευμένα» στην απασχόληση και την κοινωνική Προστασία.
– «Η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι μόνο αναγκαία για τις ανάγκες προστασίας της οικονομίας από τους τους κινδύνους της αβεβαιότητας, αλλά και πολύτιμο εργαλείο έμμεσης πίεσης της χώρας προς τους πιστωτές της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών λειτουργεί εις βάρος μας.
Και για τον λόγο αυτό, μια καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από μία καλύτερη αύριο», καθώς θα φέρει πιο κοντά την ποσοτική χαλάρωση και τις αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Ο πιο συγκρατημένος υπουργός Οικονομικών, ακόμη δεν έχει κάνει σαφείς δηλώσεις.
Χρησιμοποιώντας ξανά και ξανά το «net» (ουδέτερο), του Μοσκοβισί όταν χαρακτήρισε τα μέτρα που έρχονται, προσπαθεί να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό.
Ο Ντάισελμπλουμ, που τόνιζε ως τα όποια θετικά μέτρα «εξαρτώνται από το πόσο μεγάλης απόδοσης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τους στόχους μετά το 2018» και, άρα, δεν προκύπτει πως θα είναι «1 προς 1» αλλά μάλλον καλύπτουν μόνο την «υπεραπόδοση» που θα έχουν πάνω από το υψηλό (3,5% του ΑΕΠ) πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και μετά.
Εντωμεταξύ η κόντρα Ταμείου και Βρυξελλών δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ΔΝΤ ζητά συνεχώς μέτρα με παράλληλο κούρεμα του χρέους, που αγγίζουν και το ασφαλιστικό, και μάλιστα από το επόμενο έτος και όχι το 2019.
Το Βερολίνο όμως ούτε να ακούει για μείωση, διαψεύδοντας την ίδια στιγμή δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει διάθεση της Γερμανίας για «κούρεμα».
Αναμένεται η ομιλία του Τσακαλώτου την ερχόμενη Τρίτη για τις εξελίξεις στο Eurogroup, που θα διαλευκάνει τα σκοτεινά σημεία.