Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση και η πολυπόθητη συμφωνία πρέπει να έρθει γρήγορα χωρίς «παρατράγουδα». Οι θεσμοί επιστρέφουν και στο Μαξίμου πρέπει να είναι πανέτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις.
Το «καυτό» θέμα που έχει πρώτο σειρά σε όσα συζητηθούν με το κλιμάκιο, είναι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων που ακόμη δεν έχει συσταθεί, ενώ η συμφωνία ήταν να ενεργοποιηθεί πριν το τέλος του περασμένου χρόνου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θα έρθει αντιμέτωπος με την Ντέλια Βελκουλέσκου, τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον Φραντσέσκο Ντρούντι και τον Νικόλα Τζιαμαρόλι θα πρέπει να εξηγήσει τις καθυστερήσεις στον διορισμό της διοίκησης και τις εκκρεμότητες με τις θυγατρικές που άφησαν ανενεργό το Υπερταμείο.
Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, θυγατρική του Υπερταμείου στην οποία θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί 12 ΔΕΚΟ έως το τέλος του 2016, δεν έχε ακόμα συσταθεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ράνια Αικατερινάρη, θα είναι παρούσα με άλλα έξι μέλη του ΔΣ.
Σκέφτονται και πώληση της ΔΕΗ
Στο Υπερταμείο θα μεταφερθεί και το υπόλοιπο 34% από το συνολικό 51% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν να ιδιωτικοποιηθεί πρώτα το 17% που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, το κλιμάκιο θα βρεθεί με τον Γιώργο Σταθάκη στις 12.00 το μεσημέρι, με κύριο θέμα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα και οι θεσμοί σκέφτηκαν την πώληση της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση φυσικά ούτε να ακούει κάτι τέτοιο.
Προαπαιτούμενα
Στο πέρας της συνάντησης με τον Γιώργο Σταθάκη, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τη Βουλή για όλα όσα έγιναν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τα , όπως το νομικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θέματα διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών, η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, η άρση των περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και οι παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο, η υιοθέτηση νομοθεσίας για τον έλεγχο των δαπανών υγείας και τα εργασιακά.
Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ είναι ένα από τα βοηθητικά στοιχεία της κυβέρνησης ως προς τα δημοσιονομικά αλλά και όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση που ταλαιπωρεί την χώρα εδώ και μήνες.