Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Μήπως η δουλειά σκοτώνει την καρδιά σου; Απάντησε σε μια ερώτηση και πάρε τα μέτρα σου
ΥΓΕΙΑ

Μήπως η δουλειά σκοτώνει την καρδιά σου; Απάντησε σε μια ερώτηση και πάρε τα μέτρα σου

Οι «εργασιομανείς» ήταν ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο από την αρχή της κρίσης ως τώρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποδεσμευθούν από την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους. Μετά το πέρας της εργασίας, επιστρέφουν σπίτι κουβαλώντας τις υποχρεώσεις του γραφείου ή της επόμενης ημέρας χωρίς να απολαμβάνει στιγμές απαλλαγμένες […]

641

Οι «εργασιομανείς» ήταν ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο από την αρχή της κρίσης ως τώρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποδεσμευθούν από την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους.

Μετά το πέρας της εργασίας, επιστρέφουν σπίτι κουβαλώντας τις υποχρεώσεις του γραφείου ή της επόμενης ημέρας χωρίς να απολαμβάνει στιγμές απαλλαγμένες εντελώς από το εργασιακό άγχος.

Μια νέα μελέτη, προειδοποιεί πως αυτή η «συνθήκη» συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Εσείς αφήνετε τη δουλειά πίσω σας όταν γυρίζετε στο σπίτι; Εάν όχι, φροντίστε αμέσως να αλλάξετε!

Οι ερευνητές, ζήτησαν από 500 εργαζόμενους να φορέσουν στον καρπό μια ειδική συσκευή που μετρά τους χτύπους της καρδιάς, όσο βρίσκονται στο σπίτι τους.

462575-working_mother600_158451_9SMUA1

Όταν ένα τηλέφωνο ή ένα μέιλ σχετικό με την εργασία προέκυπτε στα ξαφνικά, το στρες και οι παλμοί της καρδιάς ανέβαιναν κατακόρυφα.

Το πρόβλημα της μεταφοράς των εργασιακών υποχρεώσεων εκτός γραφείου, είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο νομίζαμε, λένε οι επιστήμονες. Ο Ντέιβιντ Πλανς, ένας εκ των συντακτών της μελέτης προειδοποιεί: «Όλοι ξέραμε ότι είναι κακό να δουλεύεις συνέχεια, όμως τώρα μπορούμε να καταγράψουμε πότε συμβαίνει αυτό και πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προκαλεί».

«Το στρες που προκαλεί η δουλειά από το σπίτι είναι απότοκο της εξέλιξης της τεχνολογίας, αφού μας επιτρέπει –ή και αναγκάζει, σε πολλές περιπτώσεις– να παραμένουμε μονίμως συνδεδεμένοι με τη δουλειά μας μέσω κινητού, λάπτοπ και τάμπλετ», λέει από την πλευρά του ο Γκόρντον Χάντερσον.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι εργαζόμενοι βιώνουν το στρες από τη λήξη της εργασίας έως και τις 8.30 το βράδυ, ενώ σε αρκετούς κρατά μέχρι και τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Science.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις